Regen en nog eens regen

Met zulk weer kun je beter binnenblijven, dat geldt ook voor de duiven. Een beetje regen deert ze niet, maar van die stortbuien wel. Laten we hopen dat mei een betere maand wordt qua weer, dan beginnen tenslotte ook de mooiste vluchten.

Ze zijn al ingevlogen, daarom maak ik mij om het trainen niet druk. Hier zijn ze nog wat aan de zware kant, maar ook dat is geen probleem. Vanaf de 300 km krijg je er namelijk geen vlees meer aan.

Ik heb in het verleden vaak genoeg duiven ingekorfd die amper loskwamen in de week ervoor, maar toch prima presteerden in het weekend.

De eerste vreemden van afgelopen weekend liepen al binnen. Ik geef die op als ze uitgeput zijn. Frisse duiven krijgen eerst wat te eten en drinken en gaan daarna weer los.

Vorig jaar waren er ook wat van die oude duivenvluchten waarbij er gewoon drie vreemde duiven binnensprongen. Of die dan zo suf of juist zo dom zijn, dat weet ik niet.

Snelheidsduiven

In China hadden ze vorig seizoen vaak de wind mee, vandaar dat men daar nu vooral naar snelle duiven zoekt. Zelf haalde ik enkele jaren terug ook wat duiven bij echte snelheidsspelers in België, met als doel meer snelheid in mijn duiven te krijgen.

Uiteindelijk waren mijn eigen duiven sneller thuis op de korte vluchten dan die bijgehaalde sprinters. Boven de 300 km bleven zij ook haast allemaal weg.

Ik denk dan ook dat de snelheid vooral een kwestie is van trainen, krap voeren en altijd op dezelfde afstand houden (wat wij in Nederland onmogelijk kunnen).

Ik hoef ze in ieder geval niet meer. Ik wil duiven die op alle afstanden kunnen winnen, vooruit kunnen vliegen en alleen durven vliegen.

Door de jaren heen heb ik best wat toppers gehad en die kwamen haast altijd uit dezelfde lijn, hoe de wind ook stond. Die waren simpelweg net wat slimmer dan de rest.

Quiévrain

Vrijdag manden wij in voor Quiévrain (143 km). Ik maak het me vandaag de dag makkelijk en stop de duiven rond 15.30u in de mand en zet die donker. Vervolgens ga ik de andere duiven verzorgen en zelf wat eten. Zo kan ik op mijn gemak gaan inkorven in plaats van met alles te haasten.