Derde klokvlucht

Naarmate het weekend dichterbij komt, verslechteren de weersvoorspellingen. Er volgen vast weer buien met op de zondag een harde, zuidwestenwind. Kortom, ook voor de duiven blijft het vooralsnog koud en nat.

Pokkenenting jonge duiven

De jonge duiven gaan morgen nog los, maar blijven zaterdag en zondag binnen. Ik ga van die gelegenheid gebruikmaken door ze zaterdag met het kwastje tegen pokken te enten. Dit kan maar gebeurd zijn. Door de impact hiervan volgt namelijk vast nog een adeno-uitbraak.

Waarom met het kwastje en niet middels een injectie? Ik doe de pokkenenting eenmalig voor de rest van hun leven. Het kwastje is dan doeltreffender. De enting met een injectie dien je eigenlijk elk jaar te herhalen.

Daarbij heb ik de laatste 25 jaar teveel liefhebbers gesproken die ondanks de injectie alsnog pokken kregen. Met het kwastje gebeurde dat niet. Wel kan je beter alle duiven in één keer behandelen, omdat het een levende entstof is. Duiven die je zou bijzetten zonder te enten, krijgen dan gegarandeerd pokken.

Hier zitten alle jongen eraf. Ze kunnen het beste minimaal 6 weken oud zijn voordat ze worden geënt, maar mijn laatste zijn vorige week gespeend en worden toch ook gewoon gevaccineerd.

Ook dat heb ik in het verleden vaak genoeg gedaan, zonder enige vervelende gevolgen. Ik doe de vaccinatie wel op de borst en niet op de bil. Op de bil trek je het vlees namelijk snel kapot, op de borst niet.