Young-Witbuik-NL08-1650231

Eerste officiële vlucht

Het leek wel herfst zaterdag met wind, regen, hagel, noem maar op. Toch werden de duiven gelost en dat was terecht. Duiven malen niet om een beetje regen.

De wind was deze keer NW, dus de vroegste duiven zaten uiteraard aan de oostkant. Hoe westelijker je woont, hoe harder de mpm zakt. Je kunt dan beter alleen naar je eigen spelgebied kijken.

Hier kreeg ik enkele duiven vooruit en zo won ik in de vereniging de 1e, 2e en 3e tegen 1.125 duiven. In het rayon eindigde ik als 2e, 3e, 12e en 16e tegen 5.334 duiven. De helft zat 1:10 in de prijzen. Van de 60 duiven vlogen er 48 prijs 1:4.

Ik zit echter niet in de duivensport voor een hoog prijspercentage of getekende duiven. Ik wil kopduiven kunnen pakken, de rest interesseert me niet zoveel.

Zelf zal ik nooit met 100+ oude duiven gaan spelen. Het is ook weer niet zo dat ik daar iets op tegen heb. Enkele goede vrienden in Nederland en België behoren tenslotte tot die ‘massa-inkorvers’.

Ik zit in een mooie vereniging waar ik zelf niet de grootste inkorver ben. Mocht ik daar met meer dan 100 oude duiven gaan spelen, dan zou dat op den duur waarschijnlijk ten koste gaan van het ledental.

Slecht spelen met veel duiven mee is namelijk geen probleem, maar goed spelen met veel duiven mee wekt nu eenmaal frustratie op. Ik zou daar heus de tijd en ruimte voor kunnen vinden, maar wil het gewoonweg niet.

Bij de jonge duiven daarentegen start ik wel vaak met ca. 100 stuks, maar dat aantal neemt na enkele vluchten rap af. Het jonge duivenspel draait nu eenmaal om selectie. Je hoopt de betere over te houden zodra de mooiste vluchten beginnen.

De winnaars

Mijn 1e duif was ditmaal Blue Jewel (won vorige week de 3e) en zij komt uit een zoon van het Millennium koppel x dochter Young Witbuik.

Mijn 2e is een zoon uit Millenniums Winner, die zelf een 1e NPO won. De moeder is Blue Diamond, zij won ook een 1e NPO en is tevens moeder van National Torres (won de 1e in de sector en 2e nationaal Issoudun).

Mijn 3e is Super Dragon en dat gaat denk ik een speciale worden. Hij won als jong al een 1e in het rayon, tweemaal top 10 NPO en werd 11e in Brabant 2000. Hij is een volle broer van superduif Olympic Dragon.

Mijn 4e is Special Gold, zij won vorig jaar ook de 1e in het rayon en een 3e NPO. Zij komt uit een zoon van Uranus Willem de Bruijn x Pure Gold (1e nationaal Asduif WHZB en heeft al zes top 10 NPO-winnaars gegeven, ondanks dat ze nog maar van 2021 is).

Wat opvalt is dat de nazaten van de oude lijnen Witbuik ‘97 en Rocket ‘99 inmiddels 27 jaar later gewoon kop blijven vliegen.

Referenties

Combinatie Derycke-Schieman won de 1e en 2e in Zeeland. Hun 2e komt uit een duif die zij hier haalden, volgens mij uit de jongen waarmee ik gevlogen had. Zij gebruiken ook onze mengelingen en bijproducten, net als John Aarts die de 1e won in Brabant 2000.