Mega hokken

We zijn met zijn allen steeds meer duiven gaan houden, dat staat vast. In afdelingen zoals Zuid-Holland zag je dit al langer, daar speelde zelfs een jeugdlid met meer dan 100 duiven. In Brabant 2000 zagen we dit nog niet eerder.

Inmiddels zitten er enkele, waarvan één iets door lijkt te slaan: 150 duiven voor prijs en nog eens 150 als invliegduif. Daarbij nog hetzelfde aantal aan overnachtduiven op een andere naam, alsook in combinatie met een ander lid. Schijnbaar vliegen er ook voldoende jongen om het doel van 250 prijsjongen zeker te kunnen halen.

In principe doet de beste man niets fout, natuurlijk. Hij houdt zich netjes aan de regels. De waanzin ligt bij de bedenker van een inkorfbeperking van 150 oude en 250 jonge duiven. Dat slaat nergens op. Mede hierdoor verandert de duivensport van een volkshobby in een elitaire bedoening.

In Op (de) Hoogte zag ik dat wij in rayon 2 van Brabant 2000 zowat de meeste leden van alle spelgebieden hebben. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen, bijvoorbeeld wanneer daar de punten uit gehaald zouden worden voor nationale kampioenschappen.

Rayon 1 bijvoorbeeld heeft iets meer dan de helft van ons ledenaantal met volgens mij veel meer overnachtspelers. Voor de sterspeler aldaar lijkt het me dan makkelijker nationaal kampioen worden.

In elk rayon zitten enkele leden die er bovenuit springen, zoals in Gouwe & IJssel met de twee mannen uit Reeuwijk. In Drechtsteden bijvoorbeeld is er niets te doen aan Van de Merwe, en zo zijn er overal wel hokken die geen concurrentie lijken te hebben.

Die nationale kampioenschappen worden dus zeker niet behaald in de sterkste spelgebieden, maar in de gebieden waar de minste tegenstand zit.

In de tussenstanden nationale kampioenschappen vitesse op Compuclub staat bijvoorbeeld niet één lid van Brabant 2000, zowel aan- als onaangewezen of duifkampioen. Een mooi voorbeeld van dat het systeem niet deugt.

Het lijkt me toch niet de bedoeling dat in de winter de nationale kampioenen uit slechts enkele afdelingen komen, er zitten namelijk overal goede duiven.

Wat ik al jaren aangeef: haal de punten gewoon uit de afdelingen, dan komt de ware kampioen naar voren. Helaas wil men daar niet aan. Tot die tijd valt in mijn ogen niets serieus te nemen.

We gaan de duiven maar weer klaarstomen voor alweer een waaivluchtje. Erg vaste duiven hebben we op dit moment nog niet, elke week zijn het wel andere.