Selectie

De jonge duiven vliegen hier de gehele dag af en aan. Gisteren moest ik er vier verwijderen; twee vlogen tegen de draad en twee zaten niet fris.

Een ziekenboeg heb ik niet en van alle opengevlogen jongen die ik in het verleden heb gehecht, zat er na het vliegseizoen niet één meer. Ik noteer alles, vandaar dat ik perfect wist welke duiven zich hadden opengevlogen of ergens opgehaald moesten worden.

De jongen die als eerste ziek waren van adeno, werden nadien ook nooit goede duiven. Datzelfde geldt voor jongen die gegrepen werden door een roofvogel en de aanval overleefden. Met teruggehaalde duiven heb ik ook nooit geluk gehad.

Duiven die doordeweeks laat arriveren van de training omdat ze het leuk vinden om bij andere hokken op bezoek te gaan, werden hier ook zelden goede.

Vandaar dat hier genoeg jongen worden gekweekt. Wanneer de ploeg groot is vallen er automatisch meer af. Waar iemand anders met 10 jongen er één verliest tijdens het opleren, verlies ik er nu eenmaal 10 van de 100.

Natuurlijk zijn er ook liefhebbers die 150 jongen kweken en er met 150 op pad gaan. Zij raken er zogezegd geen kwijt. Ik geloof daar niets van. Idem voor liefhebbers die “nog nooit adeno of one eye cold hebben gehad”.

Ontsmetting

Een jeugdliefhebber wilde weten of ik ook een natuurlijk product had om de duiven mee te ontsmetten na de vlucht. Iemand in het noorden had dat wel. Dat zal best, maar ik geloof daar niet zo in, want ontsmetten na de vlucht doe je in mijn ogen alleen met medicatie.

Hier gaat er ook wel eens Tollyamin Forte, Belgasol of Naturaline in na de vlucht, maar die bevorderen alleen het herstel. Het is niet zo dat die producten ziektes behandelen.

Paratyfus

Een liefhebber uit België mailde omdat hij enkele jaren terug een duivin van mij op PIPA had gekocht. Vorig jaar werd daar prima uit gekweekt, maar dit jaar wilde ze niet leggen.

Hij liet haar onderzoeken en schijnbaar was het paratyfus aan de eileider. Ik stelde voor haar te verwijderen, de ring mee te nemen en hier na het seizoen een nieuwe op te halen.

Normaal begin ik daar niet aan, twee jaar na aankoop garantie geven op een duif, maar omdat hij er naar eigen zeggen veel voor moest betalen, maak ik een uitzondering. Verder hoop ik dat hij zo verstandig is om zijn duiven te kuren én enten tegen paratyfus.