Relaxmodus

De jonge duiven gingen vandaag al vroeg naar buiten. Normaal gaan ze pas na de oude doffers los, maar op vrijdagen vliegen die hier niet.

De jongen mogen doen wat ze willen. Zoals je kunt zien lopen zij gewoon voor de oude duivenhokken langs. Die zijn dat gewend en trekken zich daar niets van aan. Als liefhebber bepaal je zelf de regels. Wat ik wil, daar moeten de duiven zich maar naar schikken.

Hier overigens geen potdichte, verwarmde hokken. De duiven die daar niet tegenkunnen, vertrekken.

Ook ik heb elk jaar wat jongen die meerdere pennen stoten, hoewel ze verduisterd zijn. De kleine pluimpjes ruien ze niet, ondanks dat sommige haast al hun pennen wisselen. In het verleden werden dat vaak alsnog erg goede jongen. Dat maakt dus allemaal niet uit.

Oostenwind

Men vroeg of ik schrik heb van een zuidoostenwind. In mijn ogen is dat een broodje-aapverhaal. Sommige oostelijk gelegen hokken lijken daar meer problemen mee te hebben. Het is nu eenmaal in 80% van de gevallen westenwind in het vliegseizoen, dus waarom zeuren over die enkele keer oostenwind?

Toegegeven, vorig jaar was het wel wat vaker oostenwind, maar na de langste dag van het jaar draaide hij naar het westen en daar bleef hij tot en met de op een na laatste jonge duivenvlucht.

Vertrouw je het niet, hou je duiven dan gewoon thuis. Zelf weet ik niet wat thuishouden is. Zodra het vliegseizoen eenmaal begonnen is, geef ik altijd duiven mee.

Zo vlogen wij samen met Limburg in de sector met een westenwind, kracht 5. Limburg rolde het gehele concours op en wij waren hier kansloos.

Enkele weken later was het oostenwind en dachten de westelijke hokken hun gram te kunnen halen. Heel Limburg had zich echter teruggetrokken uit de sector als gevolg van deze oostenwind. Dat vind ik dan opmerkelijk. Wij deden tenslotte wel allemaal mee met die harde westenwind enkele weken daarvoor.