Donderdag inmanden

Afgelopen zaterdag weer een waaivlucht met een hoge snelheid op een korte afstand. Het is moeilijk voor de duiven om daarop te anticiperen. Hier kwam alles dan ook uit de achtergrond. Ze hebben dus niet goed opgelet, meer kan ik er niet van maken.

Voor aankomende zaterdag staat Melun op het programma, dan begint het er qua kilometers op te lijken. Men voorspelt een kopwind, dan zien we snel of ze in orde zijn of niet.

Na Melun stopt hier de verduistering bij de oude duiven en kan het spel op de wagen. Ik ga dan ook starten met de Octavit en het vetter maken van de mengeling door er extra NPO-mix aan toe te voegen.

Jonge duiven

Bij de jonge duiven had ik er plots vijf met herpesachtige klachten. De dierenarts adviseerde om ze in te spuiten, maar verwijderen leek mij een betere optie. Enkele jonge duiven met medicatie omhoog houden is tenslotte niet aan mij besteed.

Inmiddels lijkt alles weer in orde te zijn en ben ik gestart met de jongen te leren vliegen. Ik heb een bamboestok van een meter en wijs de jongen daarmee de weg naar waar ik ze hebben wil, in dit geval dus naar buiten.

‘s Ochtends jaag ik ze eerst naar buiten en dan sluit ik het hok, zodat ze niet terug binnen kunnen. Vervolgens ga ik er met de vlag onder, zodat ze de lucht in moeten. Ze mogen het eerste uur het hok niet in, daarna kunnen ze de rest van de dag weer in en uit lopen.

Dit hou ik tot half mei vol en dan gaan ze de mand in voor hun eerste training van 5 km. Dit wordt telkens een stukje verder, waarbij ik niet echt naar het weer kijk. Enkel bij hevige regen leer ik ze niet op. Ze worden om te beginnen gelost in groepen van 14 stuks.