Het eerste podium

De voor mij eerste trainingsvlucht zit erop. De vlucht lag aan de oostelijke kant, daarom had ik zeker niet verwacht de 1e t/m 3e prijs te winnen tegen 5.308 duiven in het rayon.

Winnaars

De eerste vier arriverende duiven zijn zeker geen verkeerde. De duivin die de 1e won, deed dat vorig jaar als jong ook eens. Haar nestligger won zelfs de Grand Prix vlucht vanuit Melun, maar raakte de week erop verloren.

Beide komen ze uit een doffer van Verkerk uit Nikki x Bulls Eye, die de 1e en 2e NPO van Brive wonnen. Die doffer werd bij Verkerk aangekocht door mijn Chinese vriend Lin Tao en zit inmiddels in China, nadat ik er een jaar gebruik van mocht maken.

Verkerk pakte zelf overigens ook meteen goed uit met de 1e prijs in de Gouwe en IJssel, dat belooft weer wat voor dit nieuwe jaar.

De moeder van de winnares is een duivin uit een zoon van Rocketeer en won zelf een 7e NPO Vierzon.

Een volle zus van Blue Diamond werd 2e, zij komt uit het Golden Pair (zoon Millennium koppel x dochter Super Rossi). Een groot deel van mijn duivenbestand bestaat uit kruisingen van nazaten Super Rossi x kinderen Millennium koppel.

Mijn 3e is Blue Jewel en die komt uit een zoon van het Millennium koppel x dochter Witbuik.

Oude duiven

Er zitten nog enkele duiven van 2021 op het vlieghok hier. Op basis van hun voorgaande prestaties zouden die ook tot de kwekers kunnen behoren, maar ik denk dat ze nog meer in hun mars hebben.

Je moet tenslotte ook enkele ervaren duiven in de ploeg hebben. Een hok vol jaarlingen kan er namelijk ook volledig naast zitten bij een raar verloop.

Ter voorbereiding werden de oude duiven 2x op 30 km gelost. Ze trainen hier al 30 jaar eenmaal daags. Zoals eerder aangegeven heeft dat vele rijden geen enkele meerwaarde, datzelfde geldt voor het vele trainen aan huis. Wat er niet in zit, haal je er toch niet uit.

De duiven waaraan ik bij de selectie wat twijfelde, kwamen nu al te laat. Ik hoop dat ze daar geen gewoonte van gaan maken, anders eindigt hun seizoen voortijdig.

Vorig vliegseizoen had ik regelmatig een veerluisje op de duiven. Ik gaf ze dan een druppel van Schroeder + Tollisan in de nek. Volgens Vincent zelf – ik sprak hem in Houten – is het beter om twee druppels direct op het borstvlees te doen. De werking zou dan vele malen beter zijn.

Jonge duiven

Bij de jonge duiven gaan de laatste tien er deze week af, die gaan begin juli zeker nog mee. Ik zet die gewoon tussen de rest, vaak zitten ze dan al snel in de lucht. Wel verspeel je die iets gemakkelijker.

Natuurlijk kan ik ze ook apart op een leegstaand hok zetten, maar naarmate de jaren verstrijken wordt een mens nu eenmaal gemakkelijker en leer je de zin van de onzin te onderscheiden.