Hokken

In Houten sprak ik nog iemand die verbaasd was dat ik in de winter van 2022 mijn oude hok tot de grond toe afbrak, daar werd immers enorm op gespeeld. Hij dacht dat 2023 wel eens een slecht jaar kon worden met zo’n vernieuwd hok.

Een andere liefhebber voorspelde juist een superjaar, omdat hij zelf om de paar jaar zijn hok uitbrak om dat vervolgens met nieuw materiaal te betimmeren.

Het hok werd weliswaar gesloopt, maar met dezelfde materialen terug opgebouwd. Er ging alleen een nieuwe vloer in en de indeling werd gewijzigd. De verluchting bleef nagenoeg hetzelfde, grotendeels geïsoleerd met gaas.

Ik heb in al die jaren minstens tien hokken gehad. Op alle hokken werd goed gespeeld en werden vluchten gewonnen. Ze werden ooit aangepakt doordat ik 1) moest verhuizen of 2) alles nog gemakkelijker en meer open wilde maken.

Zelfs het kweekhok ging in 2022 nog tegen de vlakte en werd opnieuw opgebouwd. Daar ging uiteindelijk wel 3,60 meter af, omdat ik minder kweekduiven en voedsterduiven wilde houden.

Dus ja, of het nu altijd in het hok zit… Met de jaren wordt het mij steeds duidelijker dat de kwaliteit van de duiven de boventoon voert en des te meer je er gaat houden, hoe slechter je gaat spelen.

Nu het nieuwe seizoen van start gaat zal ik wat meer van zulke persoonlijke ervaringen delen, voor wie daar wat aan denkt te hebben. Alvast enkele speerpunten:

  1. Bewaar het overzicht, oftewel niet teveel duiven en zeker geen overbevolking.
  2. Selecteer hard op gezondheid en op de vluchten, daar komt de kwaliteit immers vanzelf bovendrijven.
  3. Zorg voor een goed, verlucht hok (dat is ook beter voor jezelf) en timmer hem niet potdicht. Duiven kunnen prima tegen kou.
  4. Plaats geen verwarming of isolatie in je hokken, dat is nergens voor nodig. Overtollig glas in het hok neemt de zuurstof weg wanneer de zon op zijn hoogst staat.
  5. Kies een simpel systeem en hou je eraan. Als je alles wat je leest moet geloven, dan raak je onherroepelijk de weg kwijt.

 

In de winter hou ik 30 vlieg- en 24 kweekkoppels, daar komen nog zo’n 150 jongen bij. Ik kan dit behappen en heb er de tijd voor, maar met minder kan je even hard spelen en meer plezier beleven. Staar je zeker niet blind op de hoeveelheid duiven die sommige liefhebbers vandaag de dag hebben.