Het kriebelt weer

Met dit mooie weer stijgt de zin naar een nieuw seizoen.

De oude duiven zijn hier uiteen. Een ploeg doffers voert de jongen die op de grond zitten. Wanneer de doffers los zijn, laat ik de duivinnen bij de jongen en die voeren ze nogmaals. ’s Avonds herhaalt dat zich. De jongen worden op die manier dus 4x gevoerd.

Ik laat de oude duiven nog niet lang los, maximaal een half uurtje per dag. Zodra ze wat langer uiteen zitten, ga ik dit opbouwen tot een uur per dag. Scheefvliegers heb ik nooit gehad, ik denk dat de Prestavit daar zeker aan bijdraagt.

Scheefvliegers zie je meestal bij hokken die de duiven in de winter vasthouden en ze pas na de opkweek van de jongen loslaten. Met dit weer – een harde wind en de zon hoog aan de hemel – worden die vaak nog eens opgejaagd door de roofvogel en dan overtrainen ze zichzelf met alle gevolgen van dien.

Ik vind dat vele trainen zwaar overtrokken. Ik heb immers genoeg topduiven gehad die voor geen meter wilden trainen, maar in het weekend wel aan kop vlogen. De duiven die bij andere liefhebbers doordeweeks juist enorm trainden, waren in het weekend te laat.

De jongen slenteren dagelijks enkele uren buiten. Ze kunnen zelf in en uit en mogen doen wat ze willen. De jongen worden eenmaal daags (rond 14.00u) gevoerd. Ze krijgen dan genoeg, zodat er ‘s avonds ook nog wat in de voerbak zit. Doordat de jongen ’s ochtends geen eten krijgen, komen ze snel binnen wanneer ik ze in de middag roep.

Alles zit hier verduisterd, maar toch laten de jongen her en der een pennetje vallen. Zelf zie ik dat als teken dat ze gezond zijn, want meestal blijft het bij dat ene pennetje. Bij de oude duiven mag je gerust zijn wanneer de mest mooi is met enkele donspluimpjes erop.

Het begin van het seizoen wordt hier in alle rust aangevangen. “Hardloopers zijn doodloopers”, zeiden ze vroeger. Vandaar dat ik niets overhaast.

Aan het opleren van oude duiven besteed ik weinig tijd, hooguit 2x op 30 km en vervolgens gaan ze mee op de eerste klokvlucht. Tussen de vluchten door rijd ik überhaupt niet, dat doe ik alleen aan het einde van het seizoen.

Alle duiven eten hier jaar in jaar uit dezelfde mengeling. Opvoeren, detoxen, lichte kost… Dat soort onzin laat ik graag aan de concurrentie over.