Concept 2024

Ik las het conceptvliegprogramma van Brabant 2000 en dat zag er netjes uit. Ik zou alleen Bierges niet direct als extra wedvlucht nemen. Maak er dan Quiévrain van, met Bierges als oefenvlucht de week ervoor. We moeten geen wedvluchten onder de 100 km willen spelen, die zijn te afhankelijk van de wind.

De duiven zien er momenteel perfect uit, maar dat is altijd wanneer ze op nest zitten. De oude duiven gaan elke dag even naar buiten om de spieren los te krijgen. Ik geloof niet in winter forme, goede spelers lijken elk jaar forme te hebben. Het heeft denk ik meer met gezondheid en conditie te maken.

Ik schreef al vaker dat degene die de minste fouten maakt, kampioen wordt. Hier gebeurt alles dan ook al jaren volgens één vast systeem, 365 dagen per jaar. Ik waai niet met alle winden mee. Het draait allemaal om goede duiven, maar daar hoort ook een dito verzorging bij.

Hier trainen alle duiven slechts 1x per dag, omdat ik geen meerwaarde zie in 2x per dag trainen. Ik heb dit natuurlijk wel eens geprobeerd, maar ben daar snel weer mee gestopt, net als met het veelvuldig opleren tijdens het seizoen.

Ik las op de website van A.S. nog het stukje over al die verkopers die een jaar later weer honderden duiven hebben. Gelijk hebben ze, maar mij niet gezien. Wanneer er hier ooit een totale verkoop komt, dan worden alle hokken afgebroken.

Zoals gezegd, er zijn liefhebbers die houden duiven om te presteren en er zijn er die lijken alleen dollartekens te zien. Zij hebben het ene jaar duiven van liefhebber A omdat ze commercieel aantrekkelijk zijn. Enkele jaren later worden die weer verkocht en hebben ze duiven van liefhebber B, die dan weer attractief zijn. Vervolgens wordt alles opnieuw verkocht en kopen ze duiven van liefhebber C, omdat die weer goed in de markt liggen.

Presteren op de vluchten lijkt alleen niet te lukken met die duiven. Mij niet gezien, dus. Postduiven zijn voor mij een hobby en daar wil ik elke dag van kunnen genieten, en tijdens de vluchtdagen nog het meest.