Tussen hoop en vrees

Heel wat jongen krijgen de komende dagen een voetring om, ook hier. Er zijn ook genoeg liefhebbers die nog moeten koppelen, wat natuurlijk ook prima is. Je weet immers niet in welke maand je de beste jongen kweekt.

Ik hoor nogal wat geruchten over de topveilingen hier en daar. Dit zou niet goed zijn voor de sport. Wees gerust, want met geld je kampioen kopen is nog maar weinig mensen gelukt. Het draait tenslotte ook om de feeling voor je duiven.

Ik ken genoeg mensen die in de winter amper 50 duiven doorhouden, maar waar de laatste 30 jaar niet tegen te spelen is. De meeste daarvan bedrijven de duivensport simpel en zonder poespas. Al die moderne praat over voermethodes of vollemaantheorieën zijn onzin. Goede duiven en een goede verzorging, daar draait het om.

Houd elk jaar je 5 beste duiven door, dan zal je binnen enkele jaren stukken beter gaan vliegen. Selecteer daarnaast hard op gezondheid. Door de jaren heen heb ik best wat serieus goede duiven gehad, niet één daarvan zat ooit in elkaar of had slechte mest.

Goede duiven hebben niet veel medicamenten nodig, die geef je meestal om de slechte op de been te houden. Trek dus een grens aan het aantal duiven dat je wil houden en houd duiven die eventueel tot 650 km meekunnen, zodoende heb je een geheel seizoen plezier van niet al teveel duiven.

Hier start ik ook met 30 koppels, maar na vijf vluchten haal ik de mindere er zelf uit. Iedere week wordt er wel één verspeeld of verwijderd. Dingen als ‘koppels verbreken’ of ‘de sfeer van het hok halen’, bestempel ik ook als onzin.

In de jaren ‘90 begon ik met 18 weduwnaars. Na zes vluchten zaten er nog 6, de rest was verwijderd. Toch werd ik 2e generaal kampioen in de toentertijd sterke midfondclub, achter de toen schier onverslaanbare Wijnings uit Sprundel.

Ik heb genoeg duiven gehad die beter gingen presteren nadat hun partner was verspeeld of verwijderd. Ze vonden simpelweg een nieuwe liefde waar ze op uitblonken.

Kortom, of je nu een arbeider of multinational bent, in de duivensport hoef je qua presteren niet onder te doen voor al die megahokken met dito verzorgers erop. Het gaat om het plezier wat je er zelf uit haalt. Dat is ook de reden dat ik niet één topduif verkoop. Ik wil zelf wekelijks kunnen genieten van hun nazaten. We zijn maar een korte tijd op aarde en in die periode wil ik genieten van de duiven op de vluchten. Duiven houden om er geld aan te verdienen is gedoemd te mislukken.