Zoek niet waar het niet is

Duivensport hoeft niet zo heel moeilijk te zijn.

De eerste vereiste is dat je er plezier aan beleeft. Het idee duiven te houden om er geld mee te verdienen, kan je beter gelijk uit je hoofd zetten. Met het geld om een gemiddeld hok duiven te kunnen houden, kan je ook meermaals per jaar op vakantie. Nee, je moet het doen omdat je er graag mee bezig bent en het als ontspanning ziet. Dan zie je ook niet op tegen het vele werk.

Staar jezelf ook niet blind op andermans prestaties of dat er hier en daar een dure duif wordt geveild. Het is vaak schone schijn wat er op internet wordt aangeboden of verkocht. Men krijgt namelijk ook met onkosten en wanbetalers te maken of duiven die tijdens het transport vermist raken of overlijden.

Ik zeg altijd: beleef de duivensport op je eigen manier en binnen je financiële mogelijkheden en vrijheden. Selecteer daar vervolgens je duiven op, zonder dat je met je gezin in de knoei komt. Hou het tenslotte zo simpel mogelijk, want de verzorging komt elke dag terug.

Ik ben het voorbeeld dat je het niet hoeft te zoeken in al die verschillende zakken voer, de mooie verhaaltjes daaromheen, een stipt op tijd verzorging, veel rijden met de duiven of massa’s medicatie. Goede duiven zijn een pre om goed te spelen, datzelfde geldt voor veel zuurstof in de hokken. Hiermee houd je veel ellende voor jezelf en de duiven buiten de deur.

Na september ben ik de slechtste liefhebber van Nederland wat verzorging betreft. Ik kom alleen ’s ochtends een half uur bij de duiven en that’s it. Ik zou het liefst de maanden tussen september en april helemaal overslaan. Ik hou natuurlijk wel een oogje in het zeil. Er ontgaat me weinig op het hok wat gedragingen van de duiven betreft. Ik voel het snel aan als er eentje ontbreekt of er iets niet pluis is.

Een strenge selectie op gezondheid is erg belangrijk. Neem voor jezelf het besluit dat je altijd een duif teveel hebt en nooit één te weinig. Een kwakkelende duif wordt nooit een goede. Een barslecht gebouwde duif met een slechte pluim ook niet.

De mooiste stambomen ter wereld hoeven niets te betekenen. Uit ‘s werelds beste duiven wordt namelijk nog steeds 85% afval geboren. Hokken met louter goede duiven zijn commerciële hokken. Bestudeer de helft van de aanwezige duiven maar eens op kweek- of vliegprestaties.

Ik heb de laatste jaren diverse totale verkopen van bekende liefhebbers uitgepluisd. Er werden soms wel 200+ duiven verkocht, waarvan ik amper 20 noemenswaardige prestatieduiven op de vluchten of kweek kon ontdekken. Zo’n 10%, dus.

Zoek het daarom niet in grote aantallen duiven. Een kleine groep duiven is veel gemakkelijker in toom te houden. Het zal zeker niet meevallen om een serie te draaien zoals een commercieel hok dat er 150 of meer in de strijd heeft, maar ervoor draaien lukt met tien goede duiven mee ook.

Zo heb ik heel wat veel te dure duiven gekocht. Sommige voldeden, de meeste niet. De twee beste stamduiven die de laatste 25 jaar als een rode draad door de kolonie lopen, zijn Witbuik en Dragon Rocket. De eerste heb ik gratis verkregen en de laatste werd voor 75 gulden gekocht.