Vies weer

De oude duiven zijn nauwelijks buiten geweest dit najaar. Deels door het slechte weer en deels wegens tijdgebrek. Het liefst laat ik ze regelmatig los in de wintermaanden, zo blijven ze op gewicht en blijven de spieren los.

Vandaag sprak ik twee liefhebbers. Eén begint na 25 jaar weer met duiven en de ander stopt op advies van een longarts. Hij hield niet veel duiven, maar kon volgens zijn arts toch beter stoppen. Het is natuurlijk het eerste wat een longarts tegen je zal zeggen als je rookt of duiven hebt: stoppen.

Mijn zwager bleek ook een allergie voor duiven te hebben. Hij werd doodziek nadat hij bij de duiven was geweest. Een longpunctie bracht dit aan het licht. Willem de Bruijn heeft ook een allergie en lost dit op met behulp van een goed masker. Niet een wegwerpkapje van de bouwmarkt, dus.

Ik moet bekennen dat ik niet altijd een kapje draag, maar wel wanneer de duiven aan het ruien zijn. Mijn hokken staan wagenwijd open, dus het stoft niet zo. Van overbevolking is ook geen sprake. Doordat de hokken openstaan is het wel altijd vochtig. Zou ik daar nu een hygrometer plaatsen, dan ontploft ‘ie. Maar goed, in een vochtige ruimte maakt stof geen kans.

Mijn zwager had het overigens van het wit dat op de strontjes ligt, niet van de stof zelf. Hij liet eerst zijn bloed onderzoeken en nam vervolgens een allergietest, maar daar bleek niet uit dat het van de duiven kwam. Dat dook pas op met die longpunctie.

Moet je überhaupt zo ver willen gaan voor de duiven, vraag je je misschien af? Natuurlijk niet, maar een gedegen onderzoek is wel erg belangrijk. Bij hem was het overduidelijk, want na de aanschaf van een goed masker verdwenen de klachten. Toch zat de schrik er goed in en verliet hij uiteindelijk de combinatie.

Ik zeg dit omdat er ook genoeg missers zijn gemaakt. Mensen die op advies van de dokter al hun duiven opruimden, maar de klachten hielden aan. Vandaar dat een goed onderzoek nooit kwaad kan. Nog verstandiger: draag altijd een goed stofmasker wanneer je bij de duiven bent. Op zijn minst wanneer de hokken worden schoongemaakt.

Duivensport is een prachtige hobby en afleiding, vooral als je die samen met iemand kan beleven. Toch zou het niet het allerbelangrijkst in het leven moeten zijn.