De tijd raast door

Het selecteren is hier zo goed als afgerond. In de eerste weken van de rui houd ik de duiven graag binnen, maar binnen nu en enkele weken mogen ze weer naar buiten.

De kweekduiven worden eind deze maand tegen paramyxo geënt (met Colombovac), daarna mogen die een bak gaan kiezen.

Iemand vroeg of ik nog steeds duiven teveel heb. Ja, altijd. Als je enkel de goede wilt behouden, dan kom je niet zomaar aan 40 exemplaren. De rest is vaak testmateriaal. Ook hier is het niet al goud wat blinkt, maar dat ligt ook aan mezelf. Ik ben namelijk niet zo snel overtuigd van een goede duif.

De toekomst

Ik heb dit najaar al veel bezoek gehad en het duurde meestal niet lang voordat hun onvrede over het vliegprogramma ter sprake kwam. Mij lijkt het simpel: ieder lid betaalt contributie en heeft daarom recht op zijn of haar spel.

In mijn omgeving zijn er bijvoorbeeld leden die enkel één nacht mand spelen en daarna wachten op de jonge duiven. Ook die mensen hebben geen spelvreugde meer wanneer het vitesse spel over 5 maanden wordt uitgesmeerd.

Er zijn ook liefhebbers met een jong gezin die alleen het jonge duivenspel kunnen of willen spelen, dat is immers minder belastend, maar je hebt toch 3 maanden spelvreugde. Althans, zo was dat vroeger.

Er kwam ook een groot marathonspeler langs die zei dat zijn spel wel eens de toekomst kon worden. Hij bedacht zich toen ik vertelde dat er in meerdere afdelingen amper duiven weggaan op die afstanden. Op een doorsnee vitesse/midfond/dagfond/jonge duivenvlucht gaan 5x meer duiven weg. Zo staat het ZLU-spel ook op losse schroeven, denk ik. Althans, gezien de deelnames.

Op de website van PIPA stond dat er in België 40 jaar terug 100.000 leden waren en nu nog maar 16.000. Pakt men daar op de verschillende disciplines de aantallen duiven per vlucht, dan zie je dat ook daar in de toekomst de marathon niet de boventoon zal voeren.

De Algarve dit jaar bewees dat de one loft races ook niet echt toekomst hebben. Als je 50 duiven inzendt – wat sommige doen – en er zit er niet één bij de eerste 200 van de in totaal 3.000 duiven, dan zou ik zelf toch concluderen dat ik niet al te best gepakt heb.

Wat wordt dan wel de toekomst? Hopelijk een stuk minder eigenbelang, daar hebben teveel besturen en commissies nu nog last van. Zoals gezegd, gun iedereen zijn of haar spel. Mocht je het toch niet kunnen laten om in te grijpen, wees dan op zijn minst consequent. Prima dat je jonge duivenvluchten wil inkorten tot 350 km, maar sta dan boven de 600 km ook geen jaarlingen toe.

Verliezen vinden doorgaans aan het begin van een seizoen plaats, dan zijn de duiven nog onervaren. Er komen ook steeds meer roofvogels, draden, windmolens, etc. en ik denk dat je daar ook een groot deel van de verliezen in moet zoeken. Er komt immers zelden een verloren duif na, waardoor ik het idee krijg dat ‘ie niet meer leeft.