Tweede trainingsvlucht

Vandaag slecht weer in Hoeven, daarom van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn jonge duiven en die van de buurman met het kwastje tegen pokken te enten. Daarbij meteen alles opgeschreven, zodat ik weet welke duiven er nog zitten.

De eerste wedvlucht werd vanwege het weer een twee-nachten-mand trainingsvlucht van amper 90 km. Als men maar niet de volgende wedvlucht van Niergnies gaat inkorten, want dan raakt het gehele programma in de war, wat ook zou betekenen dat we in mei niet verder gaan dan 140 km.

In Quiévrain kan je het beter niet zoeken met wisselvallig weer, omdat je daar niet over mag staan. Over een maand staat de dagfond op het programma, terwijl de liefhebbers in Putte en Baarle nog niet verder zijn geweest dan 80 km.

Al met al geen beste start, terwijl de rest van Nederland wel over de 150 km gevlogen heeft. Wij missen dus alvast één wedvlucht die telt voor de nationale kampioenschappen.

Over de uitslag wil ik het eigenlijk niet hebben. De helft van mijn duiven klasseerde zich weliswaar per tiental, maar ik hecht geen waarde aan zo’n trainingsvlucht.

Met zulke korte loopjes is het een kwestie van hoe en waar je in de wagen zit. Dit zag je aan het westelijk gelegen Rayon 1, dat met de oostelijke ligging van Bierges en een zuidwestenwind normaal gesproken kansloos is van deze vlucht. Een mail van een liefhebber uit Rayon 1 is overduidelijk:

Goedemorgen Peter,

Bij het bestuderen van de uitslagen viel mij bij de lossing één ding heel erg op. Rayon 1 en Rayon 2 waren tegelijk gelost om 8:15, en op deze vlucht is het verloop geheel anders. De vroegste duiven zitten ongeveer gelijk, waar de prijzen hier in enkele minuten verdiend zijn (aan 1623 mpm), terwijl in Rayon 2 het verloop een stuk minder was en de prijzen verdiend waren aan 1217 mpm. 

Wat zou jij denken dat dit verschil kan verklaren?