Eigen ervaringen

Onlangs sprak ik een liefhebber die al adeno achtige klachten zag bij een paar jonge duiven. Dit lijkt me erg vroeg in het seizoen en ik zou voor die twee jongen nog geen heel hok gaan kuren.

Of het daadwerkelijk adeno is, valt te betwijfelen. Zulke jongen kunnen ook uit één koppel komen. Is het ene jong zwak, dan valt het andere vroeg of laat ook om. Niet alles wat geboren wordt is vitaal en sterk, natuurlijk.

Hij vroeg of ik ook wel eens adeno heb gehad. Ik vertelde hem dat ik dat ieder jaar heb, het ene jaar erger dan het andere. Dit komt denk ik mede door het blijven bijzetten van jongen. Roofvogels die aanvallen laten het stressniveau ook stijgen, waarna adeno kan uitbreken.

Nadat ik met rota ben gaan vaccineren gaan er gelukkig geen meer dood, maar de symptomen braken en slechte mest komen nog steeds voor. Soms blijft het bij enkele duiven en doe ik niets, maar wanneer een half hok er last van heeft, kuur ik wel.

De volgende vraag was of ik in producten met boterzuur geloofde. Nee, dat doe ik niet. Ik heb jaren terug enkele flessen dagelijks vanaf het spenen toegediend en de adeno kwam net als voorheen.

Ik was vier jaar geleden bij Willem en hij gaf me enkele potten van Comed om te proberen. Ook toen kregen ze gewoon adeno. Vandaar dat ik zelf niet geloof in producten die claimen adeno te voorkomen.

Disclaimer: alles wat ik hier schrijf is gebaseerd op eigen ervaring op eigen hok. Denkt u er anders over of heeft u wel een goed gevoel bij bepaalde producten, dan is mijn advies daar zeker niet van af te wijken.

Mijn jongen worden redelijk vroeg met het kwastje tegen pokken geënt en ze worden al snel een nachtje in de mand geplaatst. Ook dit doet vermoedelijk adeno opwekken, maar dan heb ik daar zodra het vliegseizoen start in ieder geval geen last meer van.

De jongen worden enkele keren een nachtje in de mand geplaatst om ze te leren omgaan met de stress die daarbij komt kijken. Er hangt altijd water aan de manden, maar toch drinken ze daar de eerste keren niet snel van.

In het hok drinken ze uit dezelfde goot met een nagebootste voorkant zoals in de mand, dus ze weten het wel, maar vinden het toch nog eng. Na een paar keer drinken ze gewoon normaal uit de goot die aan de mand hangt. Ze zijn het dan gewend en ervaren die stress niet meer.

Tenslotte speen ik bij mijn schoonvader al jaren in één keer een klein groepje jongen af. Hier komt vervolgens niets meer bij en adeno kent hij niet. Vandaar dat ik denk dat het veelvuldig bijzetten van jongen er iets mee te maken heeft.

Adeno is in mijn ogen een kinderziekte die vaak zonder gebruik van medicatie overgaat. Kuur je een week, dan is het vaak weg. Doe je niets, dan verdwijnt het vaak ook na een week. Maar goed, is het echt hardnekkig, bijvoorbeeld zoals bij tricho, dan zou ik wel medicatie inzetten om erger te voorkomen.

Zo was ik altijd een groot voorstander en gebruiker van Koudijs rooktabletten, maar het lijkt alsof ze de samenstelling hebben gewijzigd. Steek je nu zo’n blokje aan, dan komt er zwarte rook af alsof je een fietsband in brand steekt. Ik kan me niet voorstellen dat dit goed is voor de duiven.

Zelf gebruik ik dagelijks Origanum Red met tweemaal per week Prestavit erop. Niet met de doelstelling om adeno tegen te werken, maar wel om de algehele weerstand van de duiven te versterken.