Het seizoen komt eraan

De jonge duiven beginnen hun eerste rondje om het hok te maken. Gisterochtend kwam er een jong naar me toe gevlogen dat enkele staartpennen miste. Hier jagen de roofvogels dus ook op de jongen. Dit jong kon gelukkig op tijd ontsnappen.

De jongen kennen mij inmiddels wel, want ik schrap de hokken altijd met de duiven erin. Moet ik iets in het hok aanpassen, dan doe ik dat met de duiven erin. Ze worden hier mak van en schrikken zelden nog van mij.

Bezoekers die mee de jonge of oude duivenhokken in lopen, verbazen zich altijd hoe mak de duiven zijn, terwijl ik ze nooit in handen neem. Ik vind mijn rust bij de duiven en doe daar niets overhaast. Zo maak ik ook altijd de hokken donker wanneer ik ze pak om in te manden. Ik ben niet zo flexibel meer en misgrijpen zou leiden tot gekraakte pennen en veren.

PIPA

Vanavond komen er nog twaalf jongen online op PIPA. Uiteraard probeer ik daar iets speciaals weg te zetten. Ze komen uit de beste duiven waarvan aan huis niets te verkrijgen is. Van de 2017 duivinnen Olympic Millennium, Golden Ace, Super Daisy en Dragon Girl zijn dit de laatste die weggaan.

De jaren vliegen voorbij en deze duivinnen zijn volgend jaar 7 jaar oud. Ik ga die volgend jaar pas in februari koppelen en daar leg ik geen eieren meer van om. Hier gaat dus ook niets meer van weg.

Bonnen

Er staat nu ook een geschonken bon online bij de FZN op TopPigeons. Elk jaar is het weer een keuze maken uit de vele aanvragen.

Ik beschik zoals sommige hokken niet over een massa duiven, dus ik moet keuzes maken. Ik schenk maximaal vijf bonnen per jaar. Wie dit jaar aan de beurt komt, wordt volgend jaar overgeslagen.

Wat die bonnen opbrengen is mooi meegenomen voor de organisatie. Ik probeer de koper altijd enkele koppels eitjes te geven waar hij of zij iets mee kan.

In de eigen vereniging werd dit jaar geen bon geschonken, maar dat heb ik opgelost door Jan een bon te laten schenken die in Friesland of bij mij kan worden verzilverd. Dit was tevens de duurste bon, dus iedereen is weer tevreden.

Bonnen schenken is mooi, maar zodra die tot de duurdere behoren, komen er vanzelfsprekend meer aanvragen. Ik ben een kluizenaar, ga zelden van huis en ontvang zelden bezoek. Dat is één van de redenen dat ik weinig bonnen schenk. Onaangekondigd bezoek trek ik al helemaal niet, die mensen worden dan ook niet binnengelaten.

Ik kweek natuurlijk ook voor mijn schoonvader en voor Jan een ronde jonge duiven. Daarnaast help ik elk jaar wat liefhebbers aan jongen of eitjes die het verdienen of een hart onder de riem nodig hebben. Maar ook hier bepaal ik dat graag zelf en laat ik me door niemand iets verplichten.

Garanties

Een duur aangekochte bon of duif biedt evenveel garantie op succes als een goedkope. Mensen denken vaak dat duiven van bekende liefhebbers vanzelfsprekend beter zijn dan van onbekende, maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Het bedrag bepaalt ook het succes niet. Ik heb zelf ook veel te dure duiven gekocht van topliefhebbers uit superouders. Ook daarbij gold: een enkeling was bruikbaar, het gros niet.

Sommige liefhebbers zouden echter wel eens in de spiegel mogen kijken. Zij kopen overal duiven, slagen er niet mee en gaan vervolgens hun beklag doen over de liefhebber waar ze die duiven hebben gekocht.

Elke keer slechte kopen, daar geloof ik niet in. Dan moet je de hand waarschijnlijk in eigen boezem steken. Natuurlijk worden er maar weinig goede duiven geboren, maar zoals ik vaker aangaf, het lukt ook niet iedereen om er het beste uit te halen.

Mijn tip: hanteer een vast systeem qua voeding en verzorging en vermijd overbevolking. Denk alsjeblieft ook niet dat je verstand hebt van duiven, want dat heeft niemand. Ik ook niet. Diegene moet nog geboren worden.

Ik heb in de 45 jaar dat ik duiven heb een paar duizend kampioenschappen gewonnen op alle niveaus. Tevens werden er massa’s 1e prijzen en top 10 NPO-plaatsen behaald. Toch heb ik geen enkele kijk op duiven. Ik zie niet welke een goede wordt en welke niet.

Elk jaar verrassen enkele jaarlingen of jongen mij waarvan ik het totaal niet verwachtte. En elk jaar vallen mijn favorieten voor de vluchten door de mand. Om over 1e, 2e, en 3e getekende duiven pakken nog maar te zwijgen.

Ik schrijf bijna dagelijks wat ik zelf doe en uiteraard gebruik ik mijn eigen mengelingen en bijproducten. Toch zal ik nooit iemand proberen te overtuigen om hetzelfde te geven of te doen. Een ieder moet dat namelijk helemaal zelf weten. Er leiden tenslotte meerdere wegen naar Rome.