Winterkweek

Alle kweekduiven broeden nu. De duiven in de kweekboxen hebben inmiddels voor de tweede keer eitjes en worden deze week uiteen gehaald. Deze duiven krijgen dan tot 5 januari rust, waarna ze gelijktijdig met de vliegduiven met een nieuwe duivin worden gekoppeld.

Alles wordt dan omgelegd naar de vliegduiven en tegen die tijd heeft het eerste deel van de voedsters weer eitjes die dan eind januari ronde #4 van de duiven in de kweekboxen krijgen. De duiven in de kweekboxen worden dan nog één keer aan een andere duivin gekoppeld. Na maart zet ik liever niets meer af.

Tabakstelen

Bij de kweekduiven ligt er stro in de met kranten verpakte broedschotels met daarop een laagje schelpenzand. Ik gooi dagelijks nog wat tabakstelen op de grond, zodat ze regelmatig af en aan vliegen en zodoende bakvast worden.

De duiven moeten bezig zijn. Ik heb tien boxen met een centrale gang in het midden waarin ik de gehele dag koppels loslaat om een bad te nemen en zichzelf te bewegen. In die centrale gang gooi ik ook wat tabakstelen.

Overigens zijn tabakstelen bijna niet meer verkrijgbaar en dus ook bijna twee keer zo duur geworden. Wij hebben met moeite 15 pakketten kunnen bemachtigen, dat zijn mooie dunne stelen waar ze graag mee slepen. Ik breek die wel doormidden.

De grote getallen

Gisteren een foto van Prima van Maris, vandaag een van dat andere fenomeen, Proxi. Dit zijn duiven die meermaals top 15 kunnen winnen op de nationale vluchten in België. Uit beide duivinnen heb ik inmiddels jongen. De supergenen bezitten ze, het is nu afwachten of ze die ook kunnen doorgeven.

Net als over mij lees je ook over Maris weinig in de duivenkranten. Overigens stond er wel een mooi stukje van Nick & Roger Thys in De Duif, een top hok met topduiven. Maris en Thys zijn beide hokken met de kleine korf en houden in de winter weinig duiven door.

Ze gaan vaak succesvol de strijd aan met de massa inkorvers. Het nadeel is dat je niet opvalt wanneer je geen knalserie neerzet. Dat kan ook niet wanneer je amper 20 duiven in de mand hebt tegenover die grote speler met 200 duiven in de mand.

Sommige kunnen van bepaalde duiven een zodanige hype maken dat hun jongen haast onbetaalbaar zijn. De macht van het internet, zullen we maar zeggen. Althans, het strookt niet met de prestaties van hun nazaten.

Een mooi voorbeeld zag men vorig jaar op een verkoop van ver over de miljoen, terwijl die liefhebber dat jaar schijnbaar in eigen samenspel geen 1e prijs kon winnen. Hij beschikte wel over de juiste hypeduiven. In plaats van prijzen op de wedstrijden brachten ze wel geld in het laatje.

Zo werd me onlangs gevraagd of ik aan de eenhoksraces wilde deelnemen. Nee, dus. Dat is ook iets van de grote getallen. Hokken die wegens hun financiën amper één duif kunnen inzenden moeten het opnemen tegen hokken die over verschillende namen 100 duiven insturen.

Daarbij probeer ik altijd goede duiven te kweken, maar die wil ik dan ook zelf kunnen testen. Ik ga daar niet voor betalen om ze ergens in een ver land aan de tand te laten voelen. De duivensport is al duur genoeg, die nog duurder maken in een verkapte loterij is niet aan mij besteed.

Bonnen

Voor de geïnteresseerden staat op GPS Auctions nog een geschonken bon bij de Eendaagse Fondspiegel. Er komt er nog één bij de FZN en dan is het weer gedaan met de door mij geschonken bonnen dit jaar.