De eerste eitjes

De eerste eitjes liggen hier weer. Dat is vroeg, maar ik kan de jongen nog prima ringen als ze ouder zijn dan tien dagen. Een beetje WD-40 aan de pootjes en de ring schuift er zo omheen.

Of er weer kampioentjes bij liggen weet ik niet. Alle ouders hebben zelf topprestaties geleverd op het vlieg- en/of kweekhok. Ondanks dat heb je altijd nog wat geluk nodig met de nakweek.

Vanaf 1993 heb ik alle top 10 NPO-winnaars en Asduiven naar de kweek gebracht, zodoende kwam ik er snel achter dat de meeste duiven dat gewoon doorgeven aan hun nageslacht.

Dat zijn dus duiven die in het allerhoogste verbond kopprijzen hebben gewonnen. Het verenigingsspel of een of ander zwak samenspel is toch even andere koek dan het afdelingsspel.

Tegenwoordig kan ik niet meer al die duiven op het kweekhok plaatsen. Afgelopen seizoen bijvoorbeeld speelde ik 12x top 10 NPO (sommige duiven wonnen zelfs 2x top 10 NPO), maar die moeten toch nog een jaartje vliegen.

De superexemplaren daarentegen worden voortaan wel als kweekduif ingezet, zoals:

  • Turbo Millennium (2x top 10 NPO).
  • Mathieu (3x per duizendtal en top 10 NPO).
  • Super Millennium (3x top 10 NPO en 4e nationaal Asduif dagfond bij Jan).
  • Miss Rossi, vloog bij Rene Roks en won dit jaar als jonge duif de 1e, 2e en 8e NPO. Driemaal top 10 NPO dus, evenals:
  • Super Millennium.

 

Bij Jan en mij zitten ook nog duiven op het vlieghok die bij de top 10 nationale Asduiven stonden, één of twee keer top 10 NPO hebben gewonnen en verschillende keren per duizendtal hebben gespeeld. Dat laatste wordt steeds moeilijker met de alsmaar kleiner wordende deelnames.

We willen aankomend voorjaar weer kunnen genieten van de aankomsten en dat moet met goede duiven gebeuren. Die enkele echt goede duiven gaan in het nieuwe vliegseizoen ook weer het verschil maken op de hoogste podia.

Vandaar dat we allebei zuinig zijn op onze beste exemplaren en ze niet van de hand doen. We wisselen de eitjes uit van elkaars tien beste koppels. Ook verplaatsen er jaarlijks nazaten van topduiven heen en weer. Een duif die zich in Friesland ontpopt tot sterkweker blijft daar. Ik haal die niet terug, maar haal er wel jongen uit.

Meermaals de eerste 10 of 20 prijzen winnen in een vereniging of samenspel zegt mij niets over het presterende hok, maar wel iets over de concurrentie waartegen men speelt. Wil je bij de top des lands geraken, dan moet je tijdens het selecteren de lat hoger leggen dan je eigen vereniging.