Goed of slecht?

Wat zijn goede en slechte duiven en wat zijn goede en slechte hokken? Die twee gaan vaak samen. Op een slecht hok zitten relatief meer slechte duiven en op een goed hok relatief meer goede. In het hok zelf geloof ik niet zo. Ik schreef pas nog dat ik wel 20 hokken heb gehad en daarop zowel goed als slecht heb gespeeld.

Mijn hoop is dat iedereen tenminste eenmaal in zijn duivencarrière een echt goede duif op zijn hok krijgt. Van die ene goede duif leer je namelijk meer dan van alle video’s, fora, reportages etc. over duiven. Die ene duif presteert, terwijl zijn hokgenoten dat in dezelfde omstandigheid niet doen.

Helaas is het kweken van zo’n witte raaf niet eenvoudig, dat gebeurt bij ’s werelds beste hokken ook maar eens in de zoveel jaar. Een duif die áltijd vroeg vliegt, bedoel ik dan. Wanneer je vervolgens de verleiding kunt weerstaan om zo’n topper niet te verkopen en op tijd stopt voor je hem verliest, dan kun je daar een sterk hok mee opbouwen.

Slechte hokken zijn meestal overbevolkt. Vlieg je slecht, dan moet je waarschijnlijk minder duiven gaan houden. Het zit hem niet in die grote aantallen duiven. Ik heb mijn hele leven duiven teveel gehad. Hier zijn 32 vliegbakken en 36 kweekbakken, maar dat wil niet zeggen dat die allemaal vol moeten.

Selectie

Hanteer een selectiemethode door elk jaar je 30 beste duiven te houden en de rest te ruimen, je zal niet aan plezier inboeten en er zelfs beter van gaan spelen. Verder alleen kweken uit duiven die iets gepresteerd hebben. Selecteren op uiterlijke kenmerken is graven aan je eigen graf. Selecteren doe je op basis van prestaties, want aan een hok vol prachtige duiven die niet presteren heb je niets.

Verzorging

Ik vind een consistente begeleiding, verzorging en voeding erg belangrijk. Zoals zo vaak beschreven krijgen mijn duiven 12 maanden per jaar dezelfde voeding. Hun maag-darmstelsel is hierop afgestemd.

Ik doe 365 dagen per jaar een eetlepel Origanum Red over het voer en tweemaal per week een maatschep Prestavit (gevitamineerde whey eiwitten). Wat ik ook elke dag toevoeg aan het voer is een stenen pikpot gevuld met Champions Mineralenmix. Tijdens het kweekseizoen ietsje meer. Hier staat geen grit, mineralenpoeder of wat dan ook los ter beschikking op het hok.

In de drinkpot gaat 12 maanden per jaar om de dag Naturaline met extra look. In de ruiperiode – van september tot januari – wissel ik dit om de dag af met Sedochol.

Mijn hokken staan 12 maanden per jaar zoveel mogelijk open, zowel de voorkant als het plafond. Hier vind je geen kunstmatige verwarming.

Meer dan wat ik zojuist beschreven heb, hoeft het niet te zijn. Het is misschien wat duurder dan enkel gerst of kippenvoer, maar daar compenseer ik voor door minder duiven te houden. Met een goede begeleiding zet je sneller stappen voorwaarts dan met veel duiven die het aan allerlei bouwstoffen ontbreekt.

Kuren doe je beter zoveel mogelijk op voorschrift van een duivenarts.

Ik heb diverse kampioenen uiteindelijk geen blad meer zien raken doordat zij de jongen van hun beste duiven alleen nog voor de verkoop hielden. Ik daarentegen houd duiven voor mezelf en wil kunnen spelen met jongen uit toppers. Ik plak op geen enkele duif waarde, dus mochten ze wegblijven, jammer dan.

Kortom, ik maak het mezelf niet moeilijk en laat een ander maar gek doen. De verzorging komt immers elke dag terug. Ook houd ik niet meer duiven dan ik zelf of met de hulp van mijn vrouw, kinderen en buurtgenoten aan kan. Wat ik doe, doe ik wel voor de volle 100% goed. Het hierboven beschreven systeem volg ik al mijn halve leven en daar wijk ik zelden of nooit vanaf.