Reclame

Afgelopen week weer veel Championsmix en NPO-mix gebruikers verspreid over het land die de 1e provinciaal wonnen, net als vorige week trouwens. Hier elke week alle namen benoemen die ik per mail ontvang is onbegonnen werk, maar de meeste vertellen het gelukkig ook aan de reporters.

Zoals gezegd neemt niet elke reporter dit ook op in het stuk, terwijl het de lezer wel bezighoudt hoe en waarmee iemand voert. Niet alleen dat, ook het soort duiven en hoe een winnaar die duiven heeft begeleid zijn interessante dingen om te lezen.

Aanstaande zaterdag vliegen de jonge duiven voor het eerst boven de 400 km en daar ben ik blij mee. Na al die rondjes om de kerk wil ik wel eens zien wat ze in hun mars hebben wanneer het zwaar is.

Afgelopen weekend was het niet zwaar, het werd zwaar doordat de duiven te ver door waren gegaan. WZW is vaker een vloek dan een zegen. Bij een kopwind zijn de concoursen vaak sneller verdiend.

Voor de eerste keer twee nachten mand helpt niet altijd mee, vandaar dat men 3 weken eerder had moeten beginnen. De duiven hebben dan meer ervaring wanneer het eind juli warm wordt. Helaas denken de bedenkers van het nationaal vliegprogramma daar anders over.

Zo is Jan vorige week weer gecontroleerd op doping, de geruchtenstroom haal je daar dus niet mee weg. Mensen blijven toch denken dat het in een potje of flesje zit in plaats van aanhoudend investeren en een tomeloze inzet 365 dagen per jaar.

Jan en ik hebben al veel aankopen gedaan en zeker niet altijd succesvol. Maar goed, je doet het voor die ene duif waarmee je jaren vooruit kunt en niet voor de mindere. Van de tien gekweekte duiven houdt iedereen – waaronder wij – slechts één à twee bruikbare over. Wie zegt dat dit niet zo is, verkoopt erg graag en daar kan je beter bij wegblijven.

Ik weet van bepaalde megahokken in Nederland en België dat ze er meer dan 400 hebben gekweekt. Toch spelen sommige ‘amper’ met 200 stuks omdat de rest al verloren is gegaan. Dat laatste zullen ze echter niet snel publiekelijk toegeven.