Rust

Het geeft een zekere vorm van rust om eens geen nalijn te vliegen. Ik kan me nu beter focussen op de jonge duiven, maar dan moet het zoals altijd nog wel een beetje meezitten.

De kweekduiven zitten nu zonder pluimen en krijgen om de dag Naturaline en Sedochol. Na de laatste jonge duivenvlucht krijgen alle duiven een tiendaagse paratyfuskuur gevolgd door een enting en een luisdruppel.

Na deze kuur alleen Naturaline en Sedochol in het water tot het einde van de ruiperiode. Verder over de basismengeling elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit.

Voeren doe ik in de ruitijd eenmaal per dag. Schoonmaken doe ik na de rui en een bad krijgen ze eenmaal per week. Op deze manier ruien ze hier al jaren super en zijn ze vaak rond de jaarwisseling al door hun oude pennen heen.

Volgend jaar houd ik gewoon 24 vlieg- en 24 kweekkoppels, het draait hier om kwaliteit en niet zozeer om kwantiteit. Ik wil de afstamming van elke duif uit mijn hoofd kennen zonder in de boeken te hoeven spieken. Lukt dat niet, dan heb ik er teveel.

Het selecteren wordt steeds moeilijker. Vorig jaar beleefde ik een superjaar met de jonge duiven. Vier daarvan hield ik ondanks hun mindere prestaties door en dat waren dit jaar mijn beste jaarlingen, terwijl ik die als jong dus eigenlijk had moeten uitselecteren.