Melun

De eerste midfondvlucht staat op het programma, voor mij 351 km. De westenwind zal zeker nog bepalend zijn, maar de afstand begint langzaamaan een rol te spelen. Ik denk dat het gedaan is met de dominantie van sommige kleinere verenigingen, zoals we dit jaar op de korte afstanden zagen.

De voltallige ploeg gaat mee. Er valt nog niets te selecteren, ze hebben immers nog geen noemenswaardige afstand gevlogen. Een deze week teruggekeerde duivin zal ook de stap maken. Zij verdween net voor de eerste vlucht van het hok en heeft al die tijd een kosthuis gehad, dat was er wel aan af te zien.

De nalijn laat ik aan mij voorbijgaan dit jaar, die vind ik niet zo belangrijk. Wil je met de oude tegen de vaak teruggetrokken jonge duiven spelen, dan moet je daar elke dag mee op pad. Vorig jaar deed ik dat nog wel. Ik liet ze de gehele tijd op totaal weduwschap en werd zo met gemak kampioen.

Nu heeft een vereniging die ging hengelen naar nieuwe leden een heel samenspel uiteengedreven met als gevolg dat wij alleen verenigingsspel en kampioenschappen hebben. Het eerstvolgende kampioenschap moeten we in de afdeling behalen.

Voor veel leden die in een samenspel nog wel op het podium konden geraken, houdt het nu op bij het verenigingsspel. Met een 1e prijs in de vereniging kon men voorheen ook een vroege hebben in het samenspel, maar dat zit er dus niet meer in.

Dat andere samenspel schreef de zwakste verenigingen aan om deel te nemen, zelfs verenigingen die nog 10 km verder zitten dan die van ons. U raadt het al, alleen de sterke vereniging was niet welkom. Vandaar dat ik weer terug moet komen op de puntentellingen. Ik hoop dat het NPO hierover gaat nadenken. Als je eerlijk spel wilt nastreven, moet je die uit de afdelingen halen.

Gisteren sprak ik nog een topspeler op de meerdaagse fond. We bespraken dat als je 20 jaar terug een NPO-vlucht won, er bloemen kwamen en je gebeld werd door drie duivenkranten voor een stuk van drie pagina’s. Men was geïnteresseerd in je beleving en de voorbereiding naar de overwinning toe. De lezer kon hiervan leren, want er werden ook foto’s van de duif, het hok, de verluchting etc. gedeeld.

Anno 2022 plaatst men je uit goede wil naast een Grootmeester die vaak niet eens top 100 NPO speelde en soms zelfs niet eens officieel Grootmeester is, maar dat gemaakt is omdat zijn voorganger al een reportage heeft gehad. Dit jaar zag ik al namelijk iemand in een Grand Prix Grootmeesters voorbijkomen die officieel ‘slechts’ 4e was. Wat bleek, de drie voor hem hadden al een reportage gehad. Waar zijn we toch mee bezig, zou je denken.