De dagen tikken weg

Als je op een dag als vandaag naar buiten kijkt met 90% regen, dan verlang je naar het voorjaar. Zelf functioneer ik het best boven 20 graden. Door fysiek ongemak heb ik een hekel aan vochtig weer. Voor duiven maakt het weinig uit, al laat ik op dit soort dagen wel de hele dag het licht aan.

Gisteren heb ik alle duiven weer in bad gedaan. Jong en oud maakten daar gretig gebruik van. Ik zie dat altijd als graadmeter. Hier krijgen ze allemaal eenmaal per week een bad. Voordat de gieter leeg is, moeten de eerste duiven er al in zitten. Voor mij is dit een teken dat ze in orde zijn.

Het kweekseizoen

De kweekduiven moeten in het kweekseizoen in topvorm zijn. Hier wordt deze week van de beste duiven de derde ronde verlegd. Die ze daarna bijleggen, gaan naar Jan. Daarna leggen ze nog één keer bij en dat zijn de laatste waarmee gevlogen wordt. Van de meeste dus vier koppels jonge duiven om te spelen.

Ik heb ze dit jaar alleen uit de allerbeste gekweekt en die gewoon meerdere keren verlegd. De focus komt dit jaar weer op de jonge duivenvluchten, zoals vroeger. Dit betekent echter niet dat ik bij de oude duiven niet mijn mannetje wil staan. Ik heb maar één doel en dat is beter worden, al zal dat met de jaren moeilijker worden.

Alles begint met goede, gezonde duiven. Dit jaar niet één probleem bij de kweekduiven hier. Niet één ei kapot en slechts drie koppels zomerjonge doffers hadden het eerste nest onbevrucht. Nadien geen problemen, altijd alles bevrucht en op tijd met eitjes. Ik verleg ze en na acht dagen liggen er weer nieuwe. Zo hoort het ook te gaan. Bij Jan gaat ook alles perfect, daar dezelfde werkwijze.

Het heeft allemaal met voorbereiding te maken en die begint hier in september na de laatste vlucht, wanneer de meeste achterover gaan leunen. Kijk, ik ben op sommige momenten een slaaf van mijn duiven, vooral in het vliegseizoen, maar ik wil mezelf niets kunnen verwijten. Fouten door eigen gemakzucht, daar kan ik niet mee leven.

How to do it

Hoe ik het doe, heb ik al vele malen uitgelegd. Hier gaat alles zo eenvoudig mogelijk, maar wel doeltreffend. De zuiveringskuur volgt na de vluchten. Verder onze eigen Championsmix / NPO-mix, om de dag Naturaline met look en een greepje Allerlei (bij de kwekers elke dag) en altijd alles open: zuurstof!

Voordat ik met de Allerlei rondga, gooi ik er per kilo twee volle eetlepels voederolie overheen, zodat de poeder aan de rest plakt en alles wordt opgegeten. Voor de rest ‘keep it simple’ en steek je geloof en aandacht alleen in goede duiven.

Een duif waar je aan twijfelt, had al moeten vertrekken. Hetzelfde geldt voor duiven die vervelend zijn, niet luisteren, voortdurend in andere bakken vliegen, bang zijn en/of regelmatig niet fris zijn terwijl de andere in hun vel blinken.

Na enkele vluchten draait het toch weer om een handjevol favorieten, zoals in iedere sport het geval is. Ik ben zelf een groot wielerfan, daar kan ik voor thuisblijven. Vooral veldrijden en de voorjaarsklassiekers. Ook daar kun je bij de start al wel bepalen welke vijf renners tot de winnaars gaan behoren. Dat is straks na vijf vluchten ook op je hok (vaak duurt het niet eens zo lang).