Mid- of dagfond?

Natuurlijk zijn het keuzes, maar duidelijk is wel dat wie alleen voor het vitesse en midfond spel kiest, sterker staat dan degene die alle vluchten vliegen.

Midfond is geen dagfond. Duiven die bij zwaar weer met gemak 450 km op de midfond aankunnen, zakken soms eenvoudig door het ijs op de dagfond, amper 100 km verder.

De midfondspeler kan zijn gehele hok inschakelen, terwijl de programmaspeler keuzes moet maken en zijn beste duiven moet verdelen in een weekend met twee vluchten. Vandaar dat ik een groot voorstander ben van het spel van vorig jaar; één vlucht per weekend, midfond dan wel dagfond.

Hier en bij vele anderen zitten die duiven op een gezamenlijk hok. Ik toon de duiven niet, maar wanneer je de helft er op donderdagavond uitpakt, zie je dat op vrijdag gelijk aan de mest van de thuisblijvende duiven. Ze zijn immers niet gek.

Dan wordt er nog vaak gezegd en geschreven dat je de duiven totaal geen medicatie moet geven of dat bijproducten geen nut hebben, maar dat wordt bijna altijd geroepen door spelers die niet deelnemen aan het dagfond spel.

Midfond duiven met vaak één nacht mand hebben inderdaad minder nodig, maar als ze zoals twee weken terug 300 km vliegen, moeten de dagfond duiven diezelfde dag nog eens 300 km verder. Zulke personen denken daar vaak niet bij na.

Hier gaan er toch 14 mee op de dagfond. Het weer lijkt wederom niet zo mooi te worden, maar we zullen zien. Dat het weer dit seizoen voor iedereen zwaar maakt, is duidelijk.

De jonge duiven zijn vanochtend weer op 30 km gelost. Ditmaal mand voor mand in verband met het drukkende weer. Ik loste ze om de 2 minuten in vijf groepen. Niet één groep heeft elkaar ingehaald aan het constateersysteem te zien en alles zat binnen toen ik thuiskwam. Ze vertrokken ook als een speer; één rondje en weg de goede richting in. Al zegt dat niet altijd alles.

Frappant is wel dat ze gelijk heel hoog de lucht in gingen toen ze vertrokken. Ze zijn goed geconditioneerd, zodra ze aankomen duiken ze als een speer naar binnen.