Het was spannend gisteren; wel of niet tussen de buien door los.

Uiteindelijk werden ze gelost met overwegend een zuidoostenwind. Hier zijn voor- en tegenstanders voor te vinden. Persoonlijk maakt het me weinig uit hoe de wind waait. Eén ding is zeker: een harde wind vanachter kost vaak meer duiven dan een kopwind.

Koos van Koppen won de 1e prijs in Brabant 2000. “Eindelijk de wind een keer gunstig”, zei Koos toen ik hem feliciteerde. En dat is zo. Elke vlucht kent zijn winnaars.

Mopperen om een windrichting heeft geen toegevoegde waarde. Ik zou het liefst elke week een kopwind hebben, maar dat is nu eenmaal vaak niet het geval.

Ikzelf kreeg twee duiven tegelijk; een vreemde en Torres Diamond. Hij werd opgehouden door die vreemde, maar viel alsnog redelijk snel. Vervolgens kwamen er nog zeven aan en doordat die vreemde de lucht in ging, verziekte hij een mooi feestje. Ze bleven maar vliegen en dan worden er zo een paar minuten verspeeld.

Torres Diamond pakte nog wel de 1e prijs tegen 3.476 duiven en daarmee zijn vierde 1e prijs. Hij heeft ook al 3x top 10 NPO gewonnen, dus het is zeker geen verkeerde.

Overigens is het beter om voortaan 30 minuten na Afdeling 5 te lossen. Daar gaan een massa duiven de lucht in en blijven er altijd nog een hoop hangen. Daar geraakten onze duiven nu tussen.

De jonge duiven gingen vandaag al vroeg naar buiten. Normaal gaan ze pas na de oude doffers los, maar op vrijdagen vliegen die hier niet.

De jongen mogen doen wat ze willen. Zoals je kunt zien lopen zij gewoon voor de oude duivenhokken langs. Die zijn dat gewend en trekken zich daar niets van aan. Als liefhebber bepaal je zelf de regels. Wat ik wil, daar moeten de duiven zich maar naar schikken.

Hier overigens geen potdichte, verwarmde hokken. De duiven die daar niet tegenkunnen, vertrekken.

Ook ik heb elk jaar wat jongen die meerdere pennen stoten, hoewel ze verduisterd zijn. De kleine pluimpjes ruien ze niet, ondanks dat sommige haast al hun pennen wisselen. In het verleden werden dat vaak alsnog erg goede jongen. Dat maakt dus allemaal niet uit.

Oostenwind

Men vroeg of ik schrik heb van een zuidoostenwind. In mijn ogen is dat een broodje-aapverhaal. Sommige oostelijk gelegen hokken lijken daar meer problemen mee te hebben. Het is nu eenmaal in 80% van de gevallen westenwind in het vliegseizoen, dus waarom zeuren over die enkele keer oostenwind?

Toegegeven, vorig jaar was het wel wat vaker oostenwind, maar na de langste dag van het jaar draaide hij naar het westen en daar bleef hij tot en met de op een na laatste jonge duivenvlucht.

Vertrouw je het niet, hou je duiven dan gewoon thuis. Zelf weet ik niet wat thuishouden is. Zodra het vliegseizoen eenmaal begonnen is, geef ik altijd duiven mee.

Zo vlogen wij samen met Limburg in de sector met een westenwind, kracht 5. Limburg rolde het gehele concours op en wij waren hier kansloos.

Enkele weken later was het oostenwind en dachten de westelijke hokken hun gram te kunnen halen. Heel Limburg had zich echter teruggetrokken uit de sector als gevolg van deze oostenwind. Dat vind ik dan opmerkelijk. Wij deden tenslotte wel allemaal mee met die harde westenwind enkele weken daarvoor.

Naarmate het weekend dichterbij komt, verslechteren de weersvoorspellingen. Er volgen vast weer buien met op de zondag een harde, zuidwestenwind. Kortom, ook voor de duiven blijft het vooralsnog koud en nat.

Pokkenenting jonge duiven

De jonge duiven gaan morgen nog los, maar blijven zaterdag en zondag binnen. Ik ga van die gelegenheid gebruikmaken door ze zaterdag met het kwastje tegen pokken te enten. Dit kan maar gebeurd zijn. Door de impact hiervan volgt namelijk vast nog een adeno-uitbraak.

Waarom met het kwastje en niet middels een injectie? Ik doe de pokkenenting eenmalig voor de rest van hun leven. Het kwastje is dan doeltreffender. De enting met een injectie dien je eigenlijk elk jaar te herhalen.

Daarbij heb ik de laatste 25 jaar teveel liefhebbers gesproken die ondanks de injectie alsnog pokken kregen. Met het kwastje gebeurde dat niet. Wel kan je beter alle duiven in één keer behandelen, omdat het een levende entstof is. Duiven die je zou bijzetten zonder te enten, krijgen dan gegarandeerd pokken.

Hier zitten alle jongen eraf. Ze kunnen het beste minimaal 6 weken oud zijn voordat ze worden geënt, maar mijn laatste zijn vorige week gespeend en worden toch ook gewoon gevaccineerd.

Ook dat heb ik in het verleden vaak genoeg gedaan, zonder enige vervelende gevolgen. Ik doe de vaccinatie wel op de borst en niet op de bil. Op de bil trek je het vlees namelijk snel kapot, op de borst niet.

De jonge duiven vliegen hier de gehele dag af en aan. Gisteren moest ik er vier verwijderen; twee vlogen tegen de draad en twee zaten niet fris.

Een ziekenboeg heb ik niet en van alle opengevlogen jongen die ik in het verleden heb gehecht, zat er na het vliegseizoen niet één meer. Ik noteer alles, vandaar dat ik perfect wist welke duiven zich hadden opengevlogen of ergens opgehaald moesten worden.

De jongen die als eerste ziek waren van adeno, werden nadien ook nooit goede duiven. Datzelfde geldt voor jongen die gegrepen werden door een roofvogel en de aanval overleefden. Met teruggehaalde duiven heb ik ook nooit geluk gehad.

Duiven die doordeweeks laat arriveren van de training omdat ze het leuk vinden om bij andere hokken op bezoek te gaan, werden hier ook zelden goede.

Vandaar dat hier genoeg jongen worden gekweekt. Wanneer de ploeg groot is vallen er automatisch meer af. Waar iemand anders met 10 jongen er één verliest tijdens het opleren, verlies ik er nu eenmaal 10 van de 100.

Natuurlijk zijn er ook liefhebbers die 150 jongen kweken en er met 150 op pad gaan. Zij raken er zogezegd geen kwijt. Ik geloof daar niets van. Idem voor liefhebbers die “nog nooit adeno of one eye cold hebben gehad”.

Ontsmetting

Een jeugdliefhebber wilde weten of ik ook een natuurlijk product had om de duiven mee te ontsmetten na de vlucht. Iemand in het noorden had dat wel. Dat zal best, maar ik geloof daar niet zo in, want ontsmetten na de vlucht doe je in mijn ogen alleen met medicatie.

Hier gaat er ook wel eens Tollyamin Forte, Belgasol of Naturaline in na de vlucht, maar die bevorderen alleen het herstel. Het is niet zo dat die producten ziektes behandelen.

Paratyfus

Een liefhebber uit België mailde omdat hij enkele jaren terug een duivin van mij op PIPA had gekocht. Vorig jaar werd daar prima uit gekweekt, maar dit jaar wilde ze niet leggen.

Hij liet haar onderzoeken en schijnbaar was het paratyfus aan de eileider. Ik stelde voor haar te verwijderen, de ring mee te nemen en hier na het seizoen een nieuwe op te halen.

Normaal begin ik daar niet aan, twee jaar na aankoop garantie geven op een duif, maar omdat hij er naar eigen zeggen veel voor moest betalen, maak ik een uitzondering. Verder hoop ik dat hij zo verstandig is om zijn duiven te kuren én enten tegen paratyfus.

Het leek wel herfst zaterdag met wind, regen, hagel, noem maar op. Toch werden de duiven gelost en dat was terecht. Duiven malen niet om een beetje regen.

De wind was deze keer NW, dus de vroegste duiven zaten uiteraard aan de oostkant. Hoe westelijker je woont, hoe harder de mpm zakt. Je kunt dan beter alleen naar je eigen spelgebied kijken.

Hier kreeg ik enkele duiven vooruit en zo won ik in de vereniging de 1e, 2e en 3e tegen 1.125 duiven. In het rayon eindigde ik als 2e, 3e, 12e en 16e tegen 5.334 duiven. De helft zat 1:10 in de prijzen. Van de 60 duiven vlogen er 48 prijs 1:4.

Ik zit echter niet in de duivensport voor een hoog prijspercentage of getekende duiven. Ik wil kopduiven kunnen pakken, de rest interesseert me niet zoveel.

Zelf zal ik nooit met 100+ oude duiven gaan spelen. Het is ook weer niet zo dat ik daar iets op tegen heb. Enkele goede vrienden in Nederland en België behoren tenslotte tot die ‘massa-inkorvers’.

Ik zit in een mooie vereniging waar ik zelf niet de grootste inkorver ben. Mocht ik daar met meer dan 100 oude duiven gaan spelen, dan zou dat op den duur waarschijnlijk ten koste gaan van het ledental.

Slecht spelen met veel duiven mee is namelijk geen probleem, maar goed spelen met veel duiven mee wekt nu eenmaal frustratie op. Ik zou daar heus de tijd en ruimte voor kunnen vinden, maar wil het gewoonweg niet.

Bij de jonge duiven daarentegen start ik wel vaak met ca. 100 stuks, maar dat aantal neemt na enkele vluchten rap af. Het jonge duivenspel draait nu eenmaal om selectie. Je hoopt de betere over te houden zodra de mooiste vluchten beginnen.

De winnaars

Mijn 1e duif was ditmaal Blue Jewel (won vorige week de 3e) en zij komt uit een zoon van het Millennium koppel x dochter Young Witbuik.

Mijn 2e is een zoon uit Millenniums Winner, die zelf een 1e NPO won. De moeder is Blue Diamond, zij won ook een 1e NPO en is tevens moeder van National Torres (won de 1e in de sector en 2e nationaal Issoudun).

Mijn 3e is Super Dragon en dat gaat denk ik een speciale worden. Hij won als jong al een 1e in het rayon, tweemaal top 10 NPO en werd 11e in Brabant 2000. Hij is een volle broer van superduif Olympic Dragon.

Mijn 4e is Special Gold, zij won vorig jaar ook de 1e in het rayon en een 3e NPO. Zij komt uit een zoon van Uranus Willem de Bruijn x Pure Gold (1e nationaal Asduif WHZB en heeft al zes top 10 NPO-winnaars gegeven, ondanks dat ze nog maar van 2021 is).

Wat opvalt is dat de nazaten van de oude lijnen Witbuik ‘97 en Rocket ‘99 inmiddels 27 jaar later gewoon kop blijven vliegen.

Referenties

Combinatie Derycke-Schieman won de 1e en 2e in Zeeland. Hun 2e komt uit een duif die zij hier haalden, volgens mij uit de jongen waarmee ik gevlogen had. Zij gebruiken ook onze mengelingen en bijproducten, net als John Aarts die de 1e won in Brabant 2000.