We zitten aan de tweede dagfondvlucht, de eerste ging niet door. Ook nu lijkt het wisselvallig op de vlieglijn, maar een buitje met een zuidwestenwind hoeft geen probleem te zijn.

De kou is wel funest voor de duiven wanneer ze uit een warme vrachtwagen komen, maar zoals gezegd minder erg met een wind in de staart dan met een wind op kop.

Gewicht

Heel wat liefhebbers klagen dat ze geen vlees op de duiven krijgen, bij oud én jong. Dit heeft ook met de kou te maken, al kan tricho ook op de loer liggen. Vaak gaat dat samen met problemen aan de luchtwegen, zowel de bovenste als de onderste.

Je ziet de duiven dan opvallend vaak aan hun kop krabben of niezen. Met het stijgen van de temperatuur lijken veel van die problemen te verdwijnen, maar helaas lijkt het de rest van deze maand wisselvallig te blijven.

De oude Koudijs rookblokken verrichtten wonderen voor de luchtwegen. De nieuwe daarentegen… Ik wilde die vorig jaar gebruiken, maar na ontbranding kwam er gitzwarte rook vanaf. Ik geloof niet dat dit goed kan zijn, daarom heb ik ze maar weggegooid.

Deze week werden de jonge duiven gewoon in de regen gelost, want als ze eenmaal in de auto zitten, gaan ze hier altijd los. Ook ditmaal waren ze gelijk met mij thuis.

Regen zegt dus niet altijd wat. Sterker nog, bewolkt weer kent vaak een beter verloop dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat, net zoals een wind op kop meestal een kortere prijsduur heeft dan een wind vanachter.

Een goede tip is trouwens om de duiven zo’n 3 dagen binnen te houden met de ramen wat meer gesloten. Als ze verder niets mankeren, zal hun gewicht snel iets toenemen.

Aankomend weekend

Hier gaan 10 duiven naar de snelheid en 40 duiven naar Châteauroux. Veel jaarlingen kwamen vorig jaar niet verder dan 350 km. Laat ze nu maar eens wat kilometers maken, dat is goed voor hun conditie.

Een goede liefhebber vertelde me ooit dat je ze een vuurdoop moet geven en enkele keren diep moet laten gaan om in conditie te geraken. Wie het niet in zich heeft, valt dan zeker af. Daarom krijgen ze nu 420, 570, 455 en 640 km. Als ze het daarna nog niet snappen, kan ik ze maar beter uit de ploeg nemen.

Vanochtend werden de jonge duiven weer weggebracht. Amper gelost en het begon weer eens te regenen, de gehele terugweg lang. Nu weten ze daar gelukkig al goed mee om te gaan, want ze waren gelijk met mij thuis. Maar of het goed is, al die regen op de duiven elke week, dat betwijfel ik.

Zo ziet het er voor aankomend weekend ook weer wisselvallig uit. Dit betekent ook bijna altijd een zuidwestenwind. Of en wanneer ze kunnen lossen, is nu nog niet te zien. Het wordt vast een veredelde midfond vlucht in plaats van dagfond.

Hier wordt de ploeg opgedeeld; de helft gaat naar Châteauroux, de andere helft naar de snelheid. Wie waar op meegaat, zie ik donderdag pas. De oostelijk gelegen hokken zitten waarschijnlijk weer voordelig, maar een goede, fitte duif kan natuurlijk overal vroeg vallen.

In de duivensport blijven er weinig echte uitdagingen over wanneer je al het een en ander hebt gewonnen. Toch vind ik het altijd weer een uitdaging om top 10 NPO te spelen, in dit geval was het ook een Grand Prix vlucht.

De meer westelijk gelegen hokken waren deze keer in het nadeel. Hier was het haast onmogelijk om een vroege te pakken. Des te blijer was ik om toch top 10 NPO te spelen. In het rayon en samenspel Oost was de uitslag gewoon goed, dus geen reden tot grote zorgen. Team de Weerd werd met een knalvroege duif de winnaar in Brabant 2000.

Het verloop van Fontenay in Brabant en Zeeland was allesbehalve vlekkeloos. Meerdere vroege duiven, maar haast iedereen moest een poos wachten op hun tweede duif. Hier is alles gelukkig weer thuis, inclusief de tweede getekende die vorige week achterbleef.

Combinatie van Wanrooij haalde in Oost-Brabant hun gram na een lange periode van ellende, jammer genoeg niet alleen op het duivenhok. Team GPS wil ik ook feliciteren met hun overwinning.

Richard van de Haterd plaatste ook twee duiven in de top 10 in Oost-Brabant. Zijn tweede is een 75% Embregts-Theunis duif en komt uit een zoon van Uranus Willem de Bruijn x Witbuiks Blue, die hier de 1e NPO won van een zware La Souterraine.

Deze duivin lijkt een topkweker te worden bij Richard, omdat ze met meerdere doffers al drie top 10 NPO-winnaars heeft gegeven. Ook Richard kocht deze duivin uit ons kweekhok, net als Derycke-Schieman die vorige week de 2e NPO won (via PIPA).

Dat de wind de prijzen bepaalt, was te zien in Afdeling 5. Van de Merwe vloog zowat de gehele Drechtstede op één hoop, maar toen kwamen de tijden uit het gunstiger gelegen Reeuwijk binnen. De twee kanonnen aldaar vernederden de uitslag van Van de Merwe.

Jan Hooymans flikte het ook weer door een knappe 1e nationaal van Argenton te winnen in België. Uiteraard met een Nederlandse duif.

Jonge duiven

Met de jonge duiven gaat het tot nu toe super. Ze zijn kerngezond en gaan nog steeds de gehele dag los. Natuurlijk kan de ellende om de hoek liggen, maar laten we hopen van niet. Ze kunnen zo mee als het moet.

Over 2 weken is het gedaan met open hok, dan gaat het regime erop. Tot nu toe om de dag Naturaline, een paar keer per week Sedochol en elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix over de Championsmix/NPO-mix (verhouding 4:1). Tweemaal per week gaat er nog een schep Prestavit op 1 kg voer. Zo doe ik het al jaren en ik ben niet zo van het veranderen.

Bureau NPO Postbus 60102 – 6800 JC Arnhem
E-mail: info@duivensportbond.nl
Tel. algemeen: (085) 27 38 210

Embregts-Theunis
Heul 79
4741 RB Hoeven

Betreft: Uitslag controle Oneigenlijk Gebruik Arnhem, 7 juni 2024
van Substanties bij postduiven


Beste liefhebber,

Op 21 mei jl. is bij u een controle gehouden op het oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven.
Het ter plekke genomen mestmonster is voor analyse naar het laboratorium Triskelion (voorheen Ducares) gestuurd, dat door de NPO voor dit doel is aangewezen.

We zijn blij u te kunnen melden dat het laboratorium ons heeft meegedeeld dat de uitslag van de analyse negatief is. Dit houdt in dat er geen verdenking is voor het oneigenlijk toedienen van de verboden substanties.

De uitslagen worden op 14 juni a.s. in Op de Hoogte gepubliceerd.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,

Marjan van Berkel, namens de
NPO-werkgroep Doping

De doffers lijken nergens goed uit de verf te komen, veelal veroorzaakt door luchtwegproblemen. Je kan hiertegen kuren of simpelweg wachten op beter weer. Een keertje uitroken doet soms ook wonderen. Toch zullen de problemen aanhouden zolang het zulk wisselvallig weer blijft.

Duivinnen lijken daar veel minder last van te hebben. Momenteel voeren die haast overal de boventoon, ook hier. Wanneer de dagfond begint, lijken de doffers juist weer beter af te komen. Naarmate het eind juni wat warmer wordt, zie je de doffers vaak verbeteren. Te snel uitselecteren is dus niet de juiste weg, mits je vertrouwen in de duif volledig weg is.

Hier worden ze nu stevig opgevoerd met NPO-mix en ook de Octavit gaat elke dinsdag en woensdag over het voer. De vluchten gaan nu immers wekelijks boven de 400 km.

Wat de aanwezige kwaliteit betreft, blijft het afwachten. Zoals gezegd zijn veel goede vliegduiven naar de kweek gegaan en heeft de ploeg jaarlingen niet verder gevlogen dan 350 km. Ondanks dat toch al 5x top 10 in de afdeling, wat me niet eens tegenvalt.

Jonge duiven

De jonge duiven zitten inmiddels op hun eindstation, ik rij namelijk niet verder dan 30 km. Ze zien deze losplaats nog minstens 2x per week, tot hun seizoen begint.

Ze zijn er dus klaar voor. Ze hebben hun chip om en krijgen over 2 weken preventief een tricho pil, daar moeten ze zich mee zien te redden. Ook hier vallen er wekelijks jongen af. Ik hoop op selectieve jonge duivenvluchten dit jaar.

Conform programma spelen ze 2x boven de 450 km, wat eigenlijk nog veel te weinig is als je dat met België vergelijkt. Ik snap er persoonlijk niets van, want de meeste jongen worden tijdens het opleren en de eerste keren grote mand verspeeld. Daarna raken we er relatief geen kwijt, dus de afstand doet er niet toe.

Als liefhebber word je nu eenmaal vaak voorgelogen. We zagen dat ook in België, waar men met de duiven terugkeerde omdat de Zeeuwen/Brabanders ‘slecht vertrokken’ van de losplaats. De verbazing onder de chauffeurs was groot, omdat onze duiven wel degelijk goed vertrokken en wij gewoon een mooi concours hadden. Eerlijkheid duurt het langst, zei men vroeger. Sommige hebben dat alleen slecht opgeslagen.