Koud en nat!

We zitten aan de tweede dagfondvlucht, de eerste ging niet door. Ook nu lijkt het wisselvallig op de vlieglijn, maar een buitje met een zuidwestenwind hoeft geen probleem te zijn.

De kou is wel funest voor de duiven wanneer ze uit een warme vrachtwagen komen, maar zoals gezegd minder erg met een wind in de staart dan met een wind op kop.

Gewicht

Heel wat liefhebbers klagen dat ze geen vlees op de duiven krijgen, bij oud én jong. Dit heeft ook met de kou te maken, al kan tricho ook op de loer liggen. Vaak gaat dat samen met problemen aan de luchtwegen, zowel de bovenste als de onderste.

Je ziet de duiven dan opvallend vaak aan hun kop krabben of niezen. Met het stijgen van de temperatuur lijken veel van die problemen te verdwijnen, maar helaas lijkt het de rest van deze maand wisselvallig te blijven.

De oude Koudijs rookblokken verrichtten wonderen voor de luchtwegen. De nieuwe daarentegen… Ik wilde die vorig jaar gebruiken, maar na ontbranding kwam er gitzwarte rook vanaf. Ik geloof niet dat dit goed kan zijn, daarom heb ik ze maar weggegooid.

Deze week werden de jonge duiven gewoon in de regen gelost, want als ze eenmaal in de auto zitten, gaan ze hier altijd los. Ook ditmaal waren ze gelijk met mij thuis.

Regen zegt dus niet altijd wat. Sterker nog, bewolkt weer kent vaak een beter verloop dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat, net zoals een wind op kop meestal een kortere prijsduur heeft dan een wind vanachter.

Een goede tip is trouwens om de duiven zo’n 3 dagen binnen te houden met de ramen wat meer gesloten. Als ze verder niets mankeren, zal hun gewicht snel iets toenemen.

Aankomend weekend

Hier gaan 10 duiven naar de snelheid en 40 duiven naar Châteauroux. Veel jaarlingen kwamen vorig jaar niet verder dan 350 km. Laat ze nu maar eens wat kilometers maken, dat is goed voor hun conditie.

Een goede liefhebber vertelde me ooit dat je ze een vuurdoop moet geven en enkele keren diep moet laten gaan om in conditie te geraken. Wie het niet in zich heeft, valt dan zeker af. Daarom krijgen ze nu 420, 570, 455 en 640 km. Als ze het daarna nog niet snappen, kan ik ze maar beter uit de ploeg nemen.