Luchtwegen

De doffers lijken nergens goed uit de verf te komen, veelal veroorzaakt door luchtwegproblemen. Je kan hiertegen kuren of simpelweg wachten op beter weer. Een keertje uitroken doet soms ook wonderen. Toch zullen de problemen aanhouden zolang het zulk wisselvallig weer blijft.

Duivinnen lijken daar veel minder last van te hebben. Momenteel voeren die haast overal de boventoon, ook hier. Wanneer de dagfond begint, lijken de doffers juist weer beter af te komen. Naarmate het eind juni wat warmer wordt, zie je de doffers vaak verbeteren. Te snel uitselecteren is dus niet de juiste weg, mits je vertrouwen in de duif volledig weg is.

Hier worden ze nu stevig opgevoerd met NPO-mix en ook de Octavit gaat elke dinsdag en woensdag over het voer. De vluchten gaan nu immers wekelijks boven de 400 km.

Wat de aanwezige kwaliteit betreft, blijft het afwachten. Zoals gezegd zijn veel goede vliegduiven naar de kweek gegaan en heeft de ploeg jaarlingen niet verder gevlogen dan 350 km. Ondanks dat toch al 5x top 10 in de afdeling, wat me niet eens tegenvalt.

Jonge duiven

De jonge duiven zitten inmiddels op hun eindstation, ik rij namelijk niet verder dan 30 km. Ze zien deze losplaats nog minstens 2x per week, tot hun seizoen begint.

Ze zijn er dus klaar voor. Ze hebben hun chip om en krijgen over 2 weken preventief een tricho pil, daar moeten ze zich mee zien te redden. Ook hier vallen er wekelijks jongen af. Ik hoop op selectieve jonge duivenvluchten dit jaar.

Conform programma spelen ze 2x boven de 450 km, wat eigenlijk nog veel te weinig is als je dat met België vergelijkt. Ik snap er persoonlijk niets van, want de meeste jongen worden tijdens het opleren en de eerste keren grote mand verspeeld. Daarna raken we er relatief geen kwijt, dus de afstand doet er niet toe.

Als liefhebber word je nu eenmaal vaak voorgelogen. We zagen dat ook in België, waar men met de duiven terugkeerde omdat de Zeeuwen/Brabanders ‘slecht vertrokken’ van de losplaats. De verbazing onder de chauffeurs was groot, omdat onze duiven wel degelijk goed vertrokken en wij gewoon een mooi concours hadden. Eerlijkheid duurt het langst, zei men vroeger. Sommige hebben dat alleen slecht opgeslagen.