We zijn met zijn allen steeds meer duiven gaan houden, dat staat vast. In afdelingen zoals Zuid-Holland zag je dit al langer, daar speelde zelfs een jeugdlid met meer dan 100 duiven. In Brabant 2000 zagen we dit nog niet eerder.

Inmiddels zitten er enkele, waarvan één iets door lijkt te slaan: 150 duiven voor prijs en nog eens 150 als invliegduif. Daarbij nog hetzelfde aantal aan overnachtduiven op een andere naam, alsook in combinatie met een ander lid. Schijnbaar vliegen er ook voldoende jongen om het doel van 250 prijsjongen zeker te kunnen halen.

In principe doet de beste man niets fout, natuurlijk. Hij houdt zich netjes aan de regels. De waanzin ligt bij de bedenker van een inkorfbeperking van 150 oude en 250 jonge duiven. Dat slaat nergens op. Mede hierdoor verandert de duivensport van een volkshobby in een elitaire bedoening.

In Op (de) Hoogte zag ik dat wij in rayon 2 van Brabant 2000 zowat de meeste leden van alle spelgebieden hebben. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen, bijvoorbeeld wanneer daar de punten uit gehaald zouden worden voor nationale kampioenschappen.

Rayon 1 bijvoorbeeld heeft iets meer dan de helft van ons ledenaantal met volgens mij veel meer overnachtspelers. Voor de sterspeler aldaar lijkt het me dan makkelijker nationaal kampioen worden.

In elk rayon zitten enkele leden die er bovenuit springen, zoals in Gouwe & IJssel met de twee mannen uit Reeuwijk. In Drechtsteden bijvoorbeeld is er niets te doen aan Van de Merwe, en zo zijn er overal wel hokken die geen concurrentie lijken te hebben.

Die nationale kampioenschappen worden dus zeker niet behaald in de sterkste spelgebieden, maar in de gebieden waar de minste tegenstand zit.

In de tussenstanden nationale kampioenschappen vitesse op Compuclub staat bijvoorbeeld niet één lid van Brabant 2000, zowel aan- als onaangewezen of duifkampioen. Een mooi voorbeeld van dat het systeem niet deugt.

Het lijkt me toch niet de bedoeling dat in de winter de nationale kampioenen uit slechts enkele afdelingen komen, er zitten namelijk overal goede duiven.

Wat ik al jaren aangeef: haal de punten gewoon uit de afdelingen, dan komt de ware kampioen naar voren. Helaas wil men daar niet aan. Tot die tijd valt in mijn ogen niets serieus te nemen.

We gaan de duiven maar weer klaarstomen voor alweer een waaivluchtje. Erg vaste duiven hebben we op dit moment nog niet, elke week zijn het wel andere.

Het vliegseizoen dendert voort, we strepen elke week vluchten af. Zaterdag spelen we Morlincourt met waarschijnlijk weer de wind vanachter. De week erop is het een sprong van meer dan 100 km. Mocht het dan kopwind zijn, dan vrees ik dat veel duiven een jasje uit zullen doen.

Op de eerste drie klokvluchten begon ik telkens met de 1e prijs (in het grotere verband 2x de 1e prijs). De gezondheid van de duiven is dus goed. Ze worden nog verduisterd tot half mei. Wel werden er zaterdag twee verspeeld, maar zoals gezegd is het een afvalrace.

De duiven komen onderweg natuurlijk ook van alles tegen. Windmolens, draden, roofvogels, noem maar op. Ook zijn er duiven die een totaal verkeerde route kiezen en uiteindelijk ergens leeg gevlogen worden opgeraapt.

Die kunnen dan vaak nog beter door een particulier worden opgeraapt dan door sommige duivenmelkers die ze gelijk afvoeren omdat ze vermagerd zijn. Hier worden vermagerde duiven meteen opgegeven. Vermoeide duiven mogen eten en drinken en krijgen dan de vrijheid.

Zelf verspeel ik gemakkelijk 50+ duiven per jaar, maar zelden hoor ik er iets van terug. Je maakt mij niet wijs dat die allemaal dood zijn. Elk najaar komt er wel één terug die aan het begin van het seizoen werd verspeeld.

Met de jonge duiven gaat het tot nu toe goed. Een enkeling werd verwijderd, omdat ze niet fris zaten. Een stuk of 10 zijn er opgepeuzeld door de roofvogel, maar ook dat zal stilaan gaan afnemen, hoop ik.

Alle jongen hebben reeds hun vaccinaties gehad: 1x PMV-rota, 1x Colombovac en 1x met het kwastje tegen de pokken. Over 4 weken nog een paratyfusenting en dan kunnen ook zij aan hun seizoen beginnen.

Over de PMV-rota enting wordt gezegd dat de werking tegen paramyxo niet doeltreffend is. Je zag dat vroeger vaker met combinatie entingen. Je had bijvoorbeeld de combinatie enting PMV-pokken. Die bleef vaak met name de pokken niet voor.

Tegen herpes heb ik ooit één keer gevaccineerd en toen wist ik meteen wat herpes was. Daarna dus nooit meer gedaan. Hetzelfde geldt voor vaccineren tegen adeno. In mijn ogen weggegooid geld.

Het was spannend gisteren; wel of niet tussen de buien door los.

Uiteindelijk werden ze gelost met overwegend een zuidoostenwind. Hier zijn voor- en tegenstanders voor te vinden. Persoonlijk maakt het me weinig uit hoe de wind waait. Eén ding is zeker: een harde wind vanachter kost vaak meer duiven dan een kopwind.

Koos van Koppen won de 1e prijs in Brabant 2000. “Eindelijk de wind een keer gunstig”, zei Koos toen ik hem feliciteerde. En dat is zo. Elke vlucht kent zijn winnaars.

Mopperen om een windrichting heeft geen toegevoegde waarde. Ik zou het liefst elke week een kopwind hebben, maar dat is nu eenmaal vaak niet het geval.

Ikzelf kreeg twee duiven tegelijk; een vreemde en Torres Diamond. Hij werd opgehouden door die vreemde, maar viel alsnog redelijk snel. Vervolgens kwamen er nog zeven aan en doordat die vreemde de lucht in ging, verziekte hij een mooi feestje. Ze bleven maar vliegen en dan worden er zo een paar minuten verspeeld.

Torres Diamond pakte nog wel de 1e prijs tegen 3.476 duiven en daarmee zijn vierde 1e prijs. Hij heeft ook al 3x top 10 NPO gewonnen, dus het is zeker geen verkeerde.

Overigens is het beter om voortaan 30 minuten na Afdeling 5 te lossen. Daar gaan een massa duiven de lucht in en blijven er altijd nog een hoop hangen. Daar geraakten onze duiven nu tussen.

De jonge duiven gingen vandaag al vroeg naar buiten. Normaal gaan ze pas na de oude doffers los, maar op vrijdagen vliegen die hier niet.

De jongen mogen doen wat ze willen. Zoals je kunt zien lopen zij gewoon voor de oude duivenhokken langs. Die zijn dat gewend en trekken zich daar niets van aan. Als liefhebber bepaal je zelf de regels. Wat ik wil, daar moeten de duiven zich maar naar schikken.

Hier overigens geen potdichte, verwarmde hokken. De duiven die daar niet tegenkunnen, vertrekken.

Ook ik heb elk jaar wat jongen die meerdere pennen stoten, hoewel ze verduisterd zijn. De kleine pluimpjes ruien ze niet, ondanks dat sommige haast al hun pennen wisselen. In het verleden werden dat vaak alsnog erg goede jongen. Dat maakt dus allemaal niet uit.

Oostenwind

Men vroeg of ik schrik heb van een zuidoostenwind. In mijn ogen is dat een broodje-aapverhaal. Sommige oostelijk gelegen hokken lijken daar meer problemen mee te hebben. Het is nu eenmaal in 80% van de gevallen westenwind in het vliegseizoen, dus waarom zeuren over die enkele keer oostenwind?

Toegegeven, vorig jaar was het wel wat vaker oostenwind, maar na de langste dag van het jaar draaide hij naar het westen en daar bleef hij tot en met de op een na laatste jonge duivenvlucht.

Vertrouw je het niet, hou je duiven dan gewoon thuis. Zelf weet ik niet wat thuishouden is. Zodra het vliegseizoen eenmaal begonnen is, geef ik altijd duiven mee.

Zo vlogen wij samen met Limburg in de sector met een westenwind, kracht 5. Limburg rolde het gehele concours op en wij waren hier kansloos.

Enkele weken later was het oostenwind en dachten de westelijke hokken hun gram te kunnen halen. Heel Limburg had zich echter teruggetrokken uit de sector als gevolg van deze oostenwind. Dat vind ik dan opmerkelijk. Wij deden tenslotte wel allemaal mee met die harde westenwind enkele weken daarvoor.

Naarmate het weekend dichterbij komt, verslechteren de weersvoorspellingen. Er volgen vast weer buien met op de zondag een harde, zuidwestenwind. Kortom, ook voor de duiven blijft het vooralsnog koud en nat.

Pokkenenting jonge duiven

De jonge duiven gaan morgen nog los, maar blijven zaterdag en zondag binnen. Ik ga van die gelegenheid gebruikmaken door ze zaterdag met het kwastje tegen pokken te enten. Dit kan maar gebeurd zijn. Door de impact hiervan volgt namelijk vast nog een adeno-uitbraak.

Waarom met het kwastje en niet middels een injectie? Ik doe de pokkenenting eenmalig voor de rest van hun leven. Het kwastje is dan doeltreffender. De enting met een injectie dien je eigenlijk elk jaar te herhalen.

Daarbij heb ik de laatste 25 jaar teveel liefhebbers gesproken die ondanks de injectie alsnog pokken kregen. Met het kwastje gebeurde dat niet. Wel kan je beter alle duiven in één keer behandelen, omdat het een levende entstof is. Duiven die je zou bijzetten zonder te enten, krijgen dan gegarandeerd pokken.

Hier zitten alle jongen eraf. Ze kunnen het beste minimaal 6 weken oud zijn voordat ze worden geënt, maar mijn laatste zijn vorige week gespeend en worden toch ook gewoon gevaccineerd.

Ook dat heb ik in het verleden vaak genoeg gedaan, zonder enige vervelende gevolgen. Ik doe de vaccinatie wel op de borst en niet op de bil. Op de bil trek je het vlees namelijk snel kapot, op de borst niet.