Nog 5 weken

Dit mooie weer wijst erop dat een nieuw seizoen aanstaande is. Hier zitten de vliegduiven los en alle jongen zijn eraf.

Volgende week ga ik op controle met de duiven. Mankeren ze niets, dan doe ik ook niets. Voorheen ging ik kort na het kweekseizoen en dan werd er wel eens lichte tricho vastgesteld. Zonder behandeling ging ik enkele weken later nogmaals met diezelfde duiven langs en dan vonden ze dat niet meer.

Coccidiose of wormen hebben ze in de laatste 30 jaar maximaal één keer gevonden, terwijl ik daar nooit tegen kuur. Ik dank dit zelf aan de dagelijkse toediening van oregano olie. Luchtwegproblemen voor aanvang van een vliegseizoen ken ik ook niet.

De doffers mogen om 08.00 uur ’s ochtends één uur trainen, ongeacht het weer (daar kijk ik nooit naar). De duivinnen trainen van 17.00 tot 18.00 uur. De jonge en oude duiven trainen dus eenmaal daags.

De duiven zitten 5 weken voor de eerste vlucht los en ik toon die in tegenstelling tot andere liefhebbers niet. Ook de voeding blijft hetzelfde bij zowel de doffers als duivinnen. Opvoeren doe ik niet, bijvoeren met NPO-mix wel (zodra ze wind op kop krijgen en/of de langere afstanden starten).

In de week van de eerste vlucht laat ik ze drie dagen samen, zodat ik de ene dag de doffers kan wegbrengen op 30 km en de andere dag de duivinnen. Daarna gaan ze uiteen en zit het spel op de wagen, zelden met een slechte eerste prijsvlucht als gevolg.

Een ieder doet het op zijn manier, ik heb geen geheimen en beschrijf op deze website hoe ik het doe. Mooier dan dit kan ik het niet maken.

Voorbereiding jonge duiven

Onlangs werd me ook gevraagd hoe ik de jonge duiven voorbereid. Hier slenteren die elke morgen enkele uren rond op de grond en ze lopen gewoon voor de openstaande gaasdeuren van de oude vliegduiven. Of ze wel of niet vliegen, boeit me niet. Uren wegtrekken doen ze nooit, want ik speen altijd bij en dan trainen ze niet lang.

Halverwege mei jaag ik ze er ’s ochtends uit en ga ik er met de vlag onder, zodat ze allemaal de lucht in moeten. Dit houd ik enkele dagen vol totdat ze het hok uitstormen en gelijk de lucht in gaan. Hoe lang ze dan vliegen, maakt me niet uit. Twee weken later (eind mei) ga ik opleren. De hele bende gaat op 5 km één voor één eruit en dan is het een kwestie van aanhaken of afhaken.

Let wel, de jonge duiven hebben buiten de entingen om niet één vorm van medicatie gehad. Vroeger gaf ik bij het spenen een geeltablet, maar dat doe ik al jaren niet meer. Voor de luchtwegen kuur ik niet, de hokken staan hier altijd open.

Verder gaat niet één duif de mand in zonder dat er een uitslag aan gekoppeld is, bij mij vliegen ze enkel en alleen voor prijs. Kortom, alles gaat hier al jaren hetzelfde bij zowel de jonge als oude duiven met vaak op de eerste vlucht al topresultaten.