De rui

De pluimen vliegen je om de oren, daar hoef je weinig voor te doen. Nu het vliegseizoen voorbij is, worden de duiven weer eenmaal daags verzorgd. Dit betekent eenmaal per dag eten en drinken, hier gebeurt dat ‘s ochtends.

De hokken maak ik eenmaal per week zuiver. Met pluim vangt men pluim, daarom kan je ze beter niet te vaak zuiver maken. Dit is ook niet zo goed voor je eigen gezondheid. Ik draag dan ook altijd een masker.

De duiven krijgen verder elke dag Origanum Red over het voer en 2x per week Prestavit. Hiermee ruien ze zijdezacht in.

De duiven zitten nog aan de paratyfuskuur en de oude vliegers (12 koppels) die de mandselectie hebben overleefd, zitten nog met een jong van een dag of 10 dat ze groot mogen brengen.

Bij de jonge duiven zijn de mindere goden verwijderd, de rest mag rustig uitruien. Deze groep wordt eind november definitief verkleind tot 28 koppels en enkele pater duivinnen. Ik weet nog niet of ik totaal weduwschap of alleen met duivinnen ga spelen.

Dit jaar werd uiteindelijk nog goed afgesloten hier. Zo wist ik in het sterke Rayon 2 nog 6x te zegevieren en 7x strandde ik op de 2e plaats. Verder won ik 27x top 10 NPO/Afdeling met 3x de 1e plaats.

Voor mij was het wel een minder jaar dan vorig jaar, maar dat komt grotendeels door de alsmaar west- en zuidwestenwind dit seizoen. Het valt dan gewoonweg niet mee om vroeg te spelen hier.

Van mij had het seizoen best enkele weken langer mogen duren, want zoals elk jaar hebben we nu het beste weer. Een vliegseizoen van begin april tot eind september zou het mooist zijn. Mocht je een keer niet kunnen lossen, dan kan je gewoon opschuiven.

Zo zou men de eerste 4 weken van april moeten gebruiken om de duiven in te vliegen. Na die invliegvluchten zou men een lijst moeten inleveren met max. 60 oude duiven waarmee dat jaar gevlogen mag worden. Zo ook bij het begin van de eerste overnachtvlucht.

Bij de jonge duiven zou men begin juni moeten starten met invliegvluchten, zowel in het weekend als doordeweeks. Na deze periode een lijst met max. 80 jonge vliegduiven waarmee gespeeld mag worden. Ook op de nalijn een lijst inleveren met max. 60 jongen, maar dat mogen niet dezelfde zijn als waar men bij de jongen mee speelt.

Op deze manier houden we de 95% kleinere liefhebber aan boord, die nu door de massahokken dreigt af te haken. Doen we niets, dan is de duivensport binnen 5 jaar verleden tijd. Men kan dat onder de rivieren namelijk al heel duidelijk merken.

Het NPO-bestuur zou dan ook nu moeten ingrijpen en niet nog een jaar wachten, anders kan het wel eens te laat zijn voor onze mooie hobby.