Het was in mijn ogen (weer) een oliedomme beslissing om de duiven zo laat te lossen. Men steekt zich nu weg achter het verhaal dat ze niet mochten lossen van de Belgische bond, maar als je zolang treuzelt om een wolkje in de verte, snap ik die Belgen wel. Zij hadden hun duiven – zoals het hoort – tussen 07.00u en 08.00u wél in de lucht zitten.

De Belgen zelf begrijpen dit verhaal overigens niet, daar arriveren immers de gehele dag duiven, wat zou betekenen dat de Hollanders nooit mogen lossen.

Bij ons leren ze het nooit. Ze zullen nooit begrijpen dat je jonge duiven beter vroeg in de bewolking kunt lossen (zoals afd. Zeeland dat deed) dan laat in de hete zon met een kopwind erbij.

Zo gaat het hier dus al jaren. Elke keer dat er laat wordt gelost, met name de eerste vluchten met onervaren jongen, kost het pluimen. Daar heb je je antwoord op die 100.000 euro kostende vraag; verkeerde en/of te late lossingen aan het begin van het jonge duivenseizoen.

Wij lossen ook nog eens in twee groepen. De laatste groep zit na de lossing van de eerste groep nog een kwartier gestrest in de wagen. Ook dat is funest voor onervaren jongen. Wissel dat eens een keer om, dan weten zij van de eerste groep meteen waar ik het over heb.

Op de huidige manier gaat de lol er vanzelf af bij de liefhebbers. Na enkele vluchten is de boel op de meeste hokken al gehalveerd. Zelf ben ik er dit keer genadig vanaf gekomen; ik mis er nog vier.

Verder

Hier in het zuiden kampen veel hokken met one eye cold. Je kan een duif met een lichte verdikking best inkorven, maar er zijn ook liefhebbers die ze met een volledig dicht oog inkorven, en dat kan natuurlijk niet. Zulke duiven zouden ze aan de inkorftafel moeten weigeren.

Zo vind ik het ook concoursvervalsing dat men duiven die niet verduisterd zijn en volledig kaal vallen bij verduisterde jongen in de mand stopt. Die horen niet in dezelfde mand te zitten.

Hoe dan ook, we ploeteren voort. Hopelijk krijgen we de jonge duiven in de komende weken op de rails.

De verduistering is vanaf nu gestopt. Ik deed het dit jaar zoals veel Belgen; tot de langste dag verduisteren en daarna tot half juli verduisteren van 21.00u tot 06.00u. Of het verschil gaat maken om de conditie te drukken, zal ik de komende weken zien. Vanaf nu worden ze wel bijgelicht van 05.30u tot 22.30u. Alles zit voorlopig nog bijeen, het draait hier tenslotte om de laatste zes NPO-vluchten.

Zaterdag is de eerste officiële prijsvlucht voor de jonge duiven. Veel afdelingen lossen ze in één keer en hebben zo een mooi aantal duiven in concours. Hier lossen ze te graag in groepen, met vaak ellende als gevolg.

Een paar jaar terug zaten enkele clubleden door zo’n groepslossing een kwartier vroeger dan de rest. Zij stonden geladen tussen de duiven die een kwartier eerder waren gelost. Het concours werd vervolgens geschrapt en de punten voor eventuele nationale kampioenschappen werden ons ontnomen.

Wij spelen door al die groepslossingen tegen erg weinig duiven en kunnen enkel nog in de vereniging en Brabant 2000 kampioenschappen winnen. Voor mij maakt dat weinig uit, maar voor veel andere leden waren die prijsuitreikingen in de samenspelen wél interessant.

Onze twee reservevluchten voor de dag- en midfond zijn inmiddels ook komen te vervallen. In afd. 5 spelen ze die wel en die tellen voor de PIPA Rankings gewoon mee. Hoe oneerlijk wil je het hebben?

Van mij mogen ze het gehele nationale kampioenschapsverhaal, alsook het nationale vliegprogramma, vandaag nog schrappen. Laat de afdelingen of districten het zelf maar regelen. Kampioenschappen zijn alleen mooi als ze eerlijk zijn en in Nederland is dat niet zo. Het zijn tegenwoordig niet de beste in de afdeling die winnen, maar de beste in een zwak rayon.

Manipulatie

De NPO onderzoekt een combinatie die naar verluid zelf de getekende duiven in de computer veranderden. Zoiets schijnt even simpel te zijn als het aanpassen van ingelezen aankomsttijden in de verenigingscomputer.

Zijn we niet beter af met thuis afslaan, denk ik dan? Zo blijft men altijd wel ergens mee boeven. Is het niet met verboden middelen, dan is het wel met computersystemen.

Zo hoorde ik van een liefhebber dat bij bepaalde dierenartsen in Nederland en België steeds meer cortisone druppels over de toonbank gaan. Men controleert alleen de bekende hokken, maar misschien is het wijs om ook eens wat kleinere, onbekende hokken te bezoeken?

Enkele weken terug was het wel even zuur dat er zoveel jongen verloren gingen. Nu moet ik wel zeggen dat anderen het er nóg moeilijker mee hadden, gezien de vele vragen hoeveel ik er wel niet kwijt was.

Zelf heb ik de laatste jaren steeds beter leren relativeren. Natuurlijk is het erg als je een duif kwijtraakt, maar zolang de ellende op het duivenhok blijft, mag je eigenlijk niet klagen.

Na zo’n weekend ga je toch even evalueren en kijken wie er weg is. Van sommige koppels zijn alle jongen uit beide rondes weg. Van andere koppels zit alles er nog.

Na de tweede kweekronde koppel ik alles om. Nu constateer ik dat van sommige doffers of duivinnen, waarvan de eerste twee rondes al verloren gingen, ook de derde ronde met een ander partner verloren is gegaan.

Al met al is het duivenhok er wel een stuk overzichtelijker van geworden. Er zit ook meer leven in de 81 nog aanwezige jonge duiven. De komende weken zullen uitwijzen of deze start een vloek of een zegen was.

Vandaag de dag moet je dus meer dan genoeg jongen kweken. De natuurlijke selectie (roofvogels, draden, straling) doet veel harder zijn best dan vroeger. Waar je wel voor moet waken is dat je hierdoor niet uit duiven gaat kweken waar je normaal gesproken niet uit zou willen kweken. Dat is immers het begin van een jarenlange, negatieve spiraal.

Je kan beter genoeg voedsterduiven aanhouden en de eitjes van je betere duiven 3x omleggen. Ik heb dat vroeger met de vliegers vaak zat gedaan; 2x omleggen en de derde keer zelf laten opbrengen. Voor de duiven maakt dat niet uit, zolang ze maar gezond zijn.

De voedsters kan je na het kweekseizoen gewoon weer verwijderen. Beter laat je de voedsters in het najaar gewoon bijeen in een leeg hok. Laat ze maar gewoon leggen, je kan de eitjes vervolgens wegnemen wanneer je de kweekduiven koppelt.

Onze duiven vlogen nationaal Issoudun. Door de westzuidwest in de wind waren wij op voor hand kansloos. In eigen speelgebied won ik de 12e NPO met een dochter van een zoon van Olympic Fire Eyes Verkerk x Super Dragon (de volle zus van Olympic Dragon).

Buurman Corné won de 6e NPO met een 100% Embregts-Theunis duif en clubgenoten Frans en zoon Jordi Damen wonnen de 3e NPO met een 50% Embregts-Theunis duif. In Friesland won Gerard Heinhuis de 2e NPO, daarin zit een zoon van het Millennium koppel.

De jonge duiven deden het een stuk beter dan vorige week en wisten allemaal terug te keren. Door de ligging van de losplaats (amper 92 km) en de westzuidwestenwind konden we ook hier een topnotering vergeten. Tegen 2.999 duiven in het rayon werd het 18-19-20-22-24-27-28-32-49 enz. Hopelijk wordt dit de komende weken nog wat beter.

We moeten elk jaar enkele van deze tropische dagen uitzitten. Het beste voor mens en dier is jezelf niet teveel inspannen.

Hier zijn de hokken met deze warmte dicht en de zon wordt geweerd.

De duiven vliegen om 05.45u een uurtje buiten, daarna komt er geen duif meer los. Duiven opleren raad ik iedereen af, dat doe ik zelf ook niet in de vroege ochtend.

Bij de jonge duiven leg ik een natte handdoek in het hok, die ik na enkele uren opnieuw natmaak. Die droge warmte is anders funest voor de luchtwegen.

De duiven krijgen nu extra Belgasol in het drinkwater, zodat ze niet overmatig drinken. Verder staat er regelmatig een bad in het hok. Laat de boel maar nat worden, dat droogt nu snel genoeg. De duiven varen er wel bij.

Uit het badwater drinken ze hier niet snel. Ik deed daar af en toe Stopbad tegen luizen in en dat zijn ze zeker nog niet vergeten.