Moeizaam

Het jonge duivenseizoen verloopt ook op mijn hok moeizaam. Het gaat nog lang niet zoals ik wil.

Brabant 2000 en Zeeland gaan gebukt onder het niet vroeg mogen lossen. De jongen hebben tot nu toe elke week op zondag gevlogen met vaak late lossingen. Een en ander zie je inmiddels terug aan de aantallen duiven die nog in concours zijn. Iedereen is er een boel kwijt, vaak de favorieten. De mindere goden lijken niet kwijt te kunnen dit jaar.

In Brabant 2000 moeten we dit seizoen zelfs kampen met de overnachtjongen. Normaal worden die zoek gevlogen, maar nu vallen ze gewoon tussen de kopduiven van de programmajongen. Dit zegt natuurlijk ook veel over het seizoen tot nu toe.

Veel liefhebbers wachten nu op de nalijn. De NPO had deelname van jonge duiven op de nalijn dan ook moeten verbieden. Dit verziekt het jonge duivenspel. Daarnaast houdt men uiteindelijk meer duiven over die op de hand moeten worden geselecteerd. De nalijn hier bestaat tenslotte maar uit vijf vluchten, waarvan de verste 290 km is.

Men verlegt hiermee de verliezen naar volgend jaar, meer is het niet. Jonge duiven moeten in hun geboortejaar ervaring opdoen. Die ervaring – en dan heb ik het over de dagfond als jaarling – kunnen ze alleen opdoen op de jonge duivenvluchten, is mijn mening.

Zo hadden de duiven hier duidelijk niet gedronken in de mand. Dat leren drinken zou men in het begin van het seizoen moeten doen. Op donderdag inkorven voor oefenvluchten op zaterdag met niet meer dan 20 duiven in de mand. De duiven leren zo sneller drinken dan in een overbevolkte mand met 27 duiven.

Daarbij hoeven ze de dag erna maar een goed uur te vliegen. Nu is het twee dagen mand en moeten de duiven vervolgens een vlucht van 3,5 uur afwerken, zonder te hebben gedronken.

Zo wordt het ook hoog tijd dat de macht van het lossen teruggaat naar de afdelingen. Ook toen ging het wel eens mis, maar dat is nu zeker niet minder. Zelfs mijn echtgenote vroeg waarom de jonge duiven tegenwoordig zo laat worden gelost. “Vroeger was dat altijd tussen 07.00-08.00u”, zei ze. “Toen was er nog geen IWB”, reageerde ik.

De liefhebbers in Brabant 2000 hebben het niet makkelijk dit jaar, uitzonderingen daargelaten. De meeste hadden een zwaar seizoen met de oude en tot nu toe ook met de jonge duiven. En dat in een ‘gemakkelijk’ seizoen met overwegend WZW in de wind. Afgelopen jaar was het elke week werken geblazen. De duiven leden daar echter minder onder. De verliezen waren ook minder.