Vlucht #3 bij de jongen

Zaterdag de derde jonge duivenwedstrijd van 183 km, het is dan bijna augustus. Belachelijk natuurlijk, maar wat doen we eraan. Je moet van goede huizen komen om jezelf gemotiveerd te houden voor het jonge duivenspel.

Ik hoop dat er ooit nog een ander beleid komt en we een beter jonge duivenspel terugkrijgen. Er moet snel een andere wind gaan waaien, anders denk ik dat er over 5 jaar geen duivenspel meer is in Nederland.

We moeten dus nog maar genieten van wat ooit het mooiste spel in de duivensport was. Toeleven naar vluchten als Étampes 390 km, Orléans 450 km, Châteauroux 567 km en Bourges 520 km, het is helaas allemaal verleden tijd.

De jonge duivenspelers van weleer zijn al jaren lamgeslagen. Hun spel is ontnomen en veranderd in een soort nalijn competitie. Ook hier had het jonge duivenspel prioriteit, ik leefde daar echt naartoe. Het spel met de oude duiven hield voor mij vroeger op met de vitesse en midfond.

In de jaren ’90 werd dan ook vaak geroepen dat wat ik met de jonge duiven presteerde, ik bij de oude duiven nooit voor elkaar zou krijgen. Maar goed, het is een kwestie van waar liggen je belangen. De laatste 10 jaar zijn die hier min of meer noodgedwongen verschoven naar de oude duiven, omdat het ooit zo mooie jonge duivenspel werd uitgekleed.

Een jeugdlid vroeg of ik altijd zo gepresteerd heb. Vanaf de jaren ’90 was ik met de jonge duiven altijd wel bij de 1e hok en Asduiven in de ZNB of FZN. In 1999 werd Brabant 2000 opgericht en werd ik gelijk 1e hok en Asduif met de jonge duiven. Er zijn de laatste 30 jaar geen jaren voorbijgegaan zonder teletekstvermeldingen, ongeveer vijf per jaar.

De laatste 10 jaar ben ik mezelf dus meer gaan toeleggen op de oude duiven. Sindsdien ben ik alle jaren wel bij de Beste Liefhebbers en elk jaar een karrevracht aan titels. Teletekstvermeldingen zijn inmiddels vervlogen tijden. Het is nu top 10 NPO of in de afdelingen, wat eigenlijk hetzelfde is. Ik heb ze niet geteld dit jaar, maar het zijn er een heleboel.

Anton van Oort uit Geffen won in Sector 1 de 1e nationaal Bordeaux van net geen 9.000 duiven en drie weken later de 1e nationaal Tarbes van ruim 3.600 duiven. Anton gebruikt sinds 2 jaar de gehele Embregts-Theunis range met bijproducten en zegt hier uitermate tevreden over te zijn.