In de duivensport blijven er weinig echte uitdagingen over wanneer je al het een en ander hebt gewonnen. Toch vind ik het altijd weer een uitdaging om top 10 NPO te spelen, in dit geval was het ook een Grand Prix vlucht.

De meer westelijk gelegen hokken waren deze keer in het nadeel. Hier was het haast onmogelijk om een vroege te pakken. Des te blijer was ik om toch top 10 NPO te spelen. In het rayon en samenspel Oost was de uitslag gewoon goed, dus geen reden tot grote zorgen. Team de Weerd werd met een knalvroege duif de winnaar in Brabant 2000.

Het verloop van Fontenay in Brabant en Zeeland was allesbehalve vlekkeloos. Meerdere vroege duiven, maar haast iedereen moest een poos wachten op hun tweede duif. Hier is alles gelukkig weer thuis, inclusief de tweede getekende die vorige week achterbleef.

Combinatie van Wanrooij haalde in Oost-Brabant hun gram na een lange periode van ellende, jammer genoeg niet alleen op het duivenhok. Team GPS wil ik ook feliciteren met hun overwinning.

Richard van de Haterd plaatste ook twee duiven in de top 10 in Oost-Brabant. Zijn tweede is een 75% Embregts-Theunis duif en komt uit een zoon van Uranus Willem de Bruijn x Witbuiks Blue, die hier de 1e NPO won van een zware La Souterraine.

Deze duivin lijkt een topkweker te worden bij Richard, omdat ze met meerdere doffers al drie top 10 NPO-winnaars heeft gegeven. Ook Richard kocht deze duivin uit ons kweekhok, net als Derycke-Schieman die vorige week de 2e NPO won (via PIPA).

Dat de wind de prijzen bepaalt, was te zien in Afdeling 5. Van de Merwe vloog zowat de gehele Drechtstede op één hoop, maar toen kwamen de tijden uit het gunstiger gelegen Reeuwijk binnen. De twee kanonnen aldaar vernederden de uitslag van Van de Merwe.

Jan Hooymans flikte het ook weer door een knappe 1e nationaal van Argenton te winnen in België. Uiteraard met een Nederlandse duif.

Jonge duiven

Met de jonge duiven gaat het tot nu toe super. Ze zijn kerngezond en gaan nog steeds de gehele dag los. Natuurlijk kan de ellende om de hoek liggen, maar laten we hopen van niet. Ze kunnen zo mee als het moet.

Over 2 weken is het gedaan met open hok, dan gaat het regime erop. Tot nu toe om de dag Naturaline, een paar keer per week Sedochol en elke dag Origanum Red en Champions Mineralenmix over de Championsmix/NPO-mix (verhouding 4:1). Tweemaal per week gaat er nog een schep Prestavit op 1 kg voer. Zo doe ik het al jaren en ik ben niet zo van het veranderen.

Bureau NPO Postbus 60102 – 6800 JC Arnhem
E-mail: info@duivensportbond.nl
Tel. algemeen: (085) 27 38 210

Embregts-Theunis
Heul 79
4741 RB Hoeven

Betreft: Uitslag controle Oneigenlijk Gebruik Arnhem, 7 juni 2024
van Substanties bij postduiven


Beste liefhebber,

Op 21 mei jl. is bij u een controle gehouden op het oneigenlijk gebruik van substanties bij postduiven.
Het ter plekke genomen mestmonster is voor analyse naar het laboratorium Triskelion (voorheen Ducares) gestuurd, dat door de NPO voor dit doel is aangewezen.

We zijn blij u te kunnen melden dat het laboratorium ons heeft meegedeeld dat de uitslag van de analyse negatief is. Dit houdt in dat er geen verdenking is voor het oneigenlijk toedienen van de verboden substanties.

De uitslagen worden op 14 juni a.s. in Op de Hoogte gepubliceerd.

We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


Met vriendelijke groet,

Marjan van Berkel, namens de
NPO-werkgroep Doping

De doffers lijken nergens goed uit de verf te komen, veelal veroorzaakt door luchtwegproblemen. Je kan hiertegen kuren of simpelweg wachten op beter weer. Een keertje uitroken doet soms ook wonderen. Toch zullen de problemen aanhouden zolang het zulk wisselvallig weer blijft.

Duivinnen lijken daar veel minder last van te hebben. Momenteel voeren die haast overal de boventoon, ook hier. Wanneer de dagfond begint, lijken de doffers juist weer beter af te komen. Naarmate het eind juni wat warmer wordt, zie je de doffers vaak verbeteren. Te snel uitselecteren is dus niet de juiste weg, mits je vertrouwen in de duif volledig weg is.

Hier worden ze nu stevig opgevoerd met NPO-mix en ook de Octavit gaat elke dinsdag en woensdag over het voer. De vluchten gaan nu immers wekelijks boven de 400 km.

Wat de aanwezige kwaliteit betreft, blijft het afwachten. Zoals gezegd zijn veel goede vliegduiven naar de kweek gegaan en heeft de ploeg jaarlingen niet verder gevlogen dan 350 km. Ondanks dat toch al 5x top 10 in de afdeling, wat me niet eens tegenvalt.

Jonge duiven

De jonge duiven zitten inmiddels op hun eindstation, ik rij namelijk niet verder dan 30 km. Ze zien deze losplaats nog minstens 2x per week, tot hun seizoen begint.

Ze zijn er dus klaar voor. Ze hebben hun chip om en krijgen over 2 weken preventief een tricho pil, daar moeten ze zich mee zien te redden. Ook hier vallen er wekelijks jongen af. Ik hoop op selectieve jonge duivenvluchten dit jaar.

Conform programma spelen ze 2x boven de 450 km, wat eigenlijk nog veel te weinig is als je dat met België vergelijkt. Ik snap er persoonlijk niets van, want de meeste jongen worden tijdens het opleren en de eerste keren grote mand verspeeld. Daarna raken we er relatief geen kwijt, dus de afstand doet er niet toe.

Als liefhebber word je nu eenmaal vaak voorgelogen. We zagen dat ook in België, waar men met de duiven terugkeerde omdat de Zeeuwen/Brabanders ‘slecht vertrokken’ van de losplaats. De verbazing onder de chauffeurs was groot, omdat onze duiven wel degelijk goed vertrokken en wij gewoon een mooi concours hadden. Eerlijkheid duurt het langst, zei men vroeger. Sommige hebben dat alleen slecht opgeslagen.

Het weer zit niet mee dit jaar en dat is voor de lossingsverantwoordelijken niet gemakkelijk. Ik ben zeker geen voorstander van vluchten op voorhand annuleren, maar ditmaal had men het toch bij het juiste eind.

Na uitstel volgde wederom een middaglossing. Meestal verlopen die niet vlot, maar het leek nu mee te vallen. Rijden van de ene naar de andere losplaats is vaak funest voor de doffers, die hebben daar meer moeite mee dan de duivinnen.

Hier won ik 3x top 10 in de afdeling, dus ik mag niet mopperen, al waren mijn drie getekende duiven ernaast. Er zat hier een massa duiven in de lucht toen de onze arriveerden. Men weet dat lossen blijkbaar nog niet goed met elkaar af te stemmen.

Jos Lauwerijsen uit Rucphen ging er in de afdeling met de 1e prijs vandoor. Hij deed dat met een 100% Embregts-Theunis duif, die hij bij mijn buurman op een bon afhaalde.

Derycke-Schieman zette afdeling Zeeland op zijn kop door 1 t/m 3 te winnen, geklokt binnen 4 seconden. Hun derde duif is een 50% Embregts-Theunis uit een duif die werd aangekocht op PIPA.

De NPO heeft de gehele dagfond op voorhand afgeblazen. Als het in hun ogen code rood is, dan moeten ze eigenlijk ook de vitesse afgelasten, vind ik.

Natuurlijk hou ik zelf ook de diverse weersites in de gaten. Gisteren werden er voor dit weekend nog voldoende lossingsmogelijkheden voorspeld. Vandaag lijkt het inderdaad niet te gaan, maar dat kan morgen weer totaal anders zijn.

Waar is de tijd gebleven dat men hoe dan ook naar de losplaats reed. Bleek daar uiteindelijk geen mogelijkheid te zijn, dan kwam men terug of werd er op maandag gelost. Meermaals heb ik op maandagmiddag vrij moeten nemen om nationaal Orléans te klokken.

De Belgen hebben gisteravond dan ook gewoon ingekorfd voor Limoges, die hanteren een andere weersite dan wij Nederlanders. Vooralsnog lijkt men in België gelijk te krijgen. De andere vluchten daar gaan ook gewoon door.

Ik schreef al vaker dat we niet per se gebaat zijn bij een nationaal vliegprogramma. Elke afdeling kan maar beter zijn eigen beslissingen nemen.

Dit weekend spelen wij Morlincourt, dat wordt dus waarschijnlijk zondag lossen. Die losplaats is echter van de Belgen, dus moeten wij uitwijken naar Niergnies, vrees ik. Dat wil zeggen twee nachten mand voor 185 km.

Gelukkig is er ook goed nieuws; de NPO wil de vlucht op 10 augustus inhalen. We hoeven onze duiven dus nog maar 10 weekjes in orde zien te houden… Dit weekend zouden er in Brabant 2000 zo’n 4.000 duiven zijn weggegaan, in week 32 waarschijnlijk een tiende daarvan.

Ik houd mijn hart al vast voor het jonge duivenseizoen. Ergens in juli/augustus zitten we in de warmte en dan moeten ook die vluchten eraan geloven, vrees ik.