De eerste klokvlucht voor de jonge duiven verliep niet vlekkeloos in Rayon 2. De afdeling heeft dan ook besloten niet meer naar Oudenaarde te gaan. Terecht, want het is rond Gent echt een mijnenveld met draden.

Hier zijn nog altijd 54 jongen onderweg. Meerdere kwamen gewond terug. Zoals gewoonlijk meldt men er niet één aan. Zelf had ik vier vreemde jongen. Ik had ze wel netjes aangemeld en drie liefhebbers kwamen ze ophalen.

Iemand uit Drenthe wilde dat ik zijn jonge duif losliet, maar ik vertelde hem dat ik dat niet ging doen. Een jong met 33 graden meer dan 200 km laten vliegen vind ik onverantwoord. Als men ze niet op kan (laten) halen, gaan ze gewoon naar een opvanghok.

De vlucht verliep slecht. De eerste duiven kwamen uit de achtergrond, daarna van alle kanten. Ze durfden niet te vallen en vlogen 3 minuten om. Dat is geen normaal gedrag.

De duiven die dit weekend arriveerden zijn weer redelijk fris en gaan zaterdag gewoon weer mee. Over 2 weken is de eerste officiële vlucht, vanaf dan draai ik de gashendel open.

De oude duiven vlogen Tours en waren zo terug. Wel te laat voor de kopprijzen, maar met die harde westenwind valt hier simpelweg weinig te winnen.

Referenties

De gebr. van Belzen maakten wel een mooie uitslag met twee duiven top 10 NPO. Hun eerste is een topper met al 3x de 1e prijs, uit twee rechtstreekse Embregts-Theunis duiven. Die mannen hebben dit jaar ook meermaals top 10 in de afdeling gestaan, alsook gewonnen. Kortom, ze zijn goed geslaagd met hun aankopen hier.

Jan Timmermans won top 10 NPO in Friesland met eveneens een 100% Embregts-Theunis duif. Buurman Marc Palinckx won de 1e in het rayon bij de jonge duiven. Dat duifje zat van de eerste opleervlucht met de afdeling ook al vroeg. Ze komt uit een koppel kwekers dat Marc hier leende uit een halfbroer van Pure Gold.

Mijn duiven worden al 30 jaar geselecteerd op kopvliegen in de afdeling. Als ze geen top 10 NPO kunnen winnen komt er geen plaats vrij in het kweekhok. Dat die selectie zijn vruchten afwerpt zien we op meerdere hokken die onze duiven hebben, ook daar winnen die gemakkelijk top 10 NPO.

Je krijgt waar je op selecteert en natuurlijk moeten de omstandigheden dan nog meezitten. Kweken die top 10 NPO-winnaars niet verder binnen enkele kweekjaren, dan vertrekken ze hier net zo gemakkelijk om plaats te maken voor anderen.

Gisterochtend wilde een Belg uit Tessenderlo zijn jongen loslaten. Hij zag echter dat in zijn woonplaats ook Nederlandse duiven zouden worden gelost. De beste man liep naar de chauffeur ter plaatse en die verwachtte spoedig te mogen lossen, het was immers schitterend weer.

Om 09.30u waren ze echter nog steeds niet gelost, dus de Belg ging polshoogte nemen. De chauffeur vertelde hem dat ze van het IWB niet mochten lossen, wegens inversie. De Belg snapte er niets van en vertrok weer. Om 10.00u werden de Nederlandse duiven alsnog gelost en toen was het al 30 graden geworden op de losplaats, volgens de Belg.

Hij informeerde bij mij hoe het was gegaan met de duiven van Oost-Brabant. Dat wist ik nog niet. “Wat is dat voor iets, IWB?”, vroeg hij ook. “Hebben die hun volle verstand wel om te wachten met lossen tot het 30 graden is?”

Ook hier wist ik het antwoord niet op. Enkele weken terug kondigden zij met 19 graden een hitteprotocol af, om vervolgens een week later met 33 graden geen hitteprotocol af te kondigen.

De Belg snapte er nu al helemaal niets meer van. Als laatste vroeg hij wat inversie is, want daar had hij nog nooit van gehoord. “Inversie dreigt de ondergang van de Nederlandse duivensport te worden”, antwoordde ik.

Aanstaande zaterdag beginnen onze jonge duiven vanuit Oudenaarde. Heel Nederland weer in meerdere groepen op een zakdoek los. Doe daar inversie bij en wij zijn als laatste aan de beurt. Onze jongen worden dan samen met oude duiven na 10.00u gelost, in de warmte én met een harde zuidwestenwind. Het aantal jonge duiven in Brabant zal dan meteen worden gehalveerd, vrees ik. Hopelijk zit ik er (weer) finaal naast.

Zaterdag is het zover, dan gaat de lichting van 2025 de mand in voor hun testperiode. Ik ben benieuwd of er toekomstige toppertjes tussen zitten.

Meestal zeg ik dat je per 10 gekweekte duiven één bruikbare mag verwachten. Je mag in je handen wrijven als je aan 100 gekweekte duiven één hele goede overhoudt.

Onze duiven komen wekelijks ontberingen tegen. Vanaf dat ze buiten komen wordt er door roofvogels op ze gejaagd. Vervolgens gaan we ze opleren en ook dan slaan er rovers tussen de klad. De jongen raken gedesoriënteerd, vliegen alle kanten op en hebben vervolgens moeite om de weg terug te vinden. Daarnaast krijgen ze te maken met de vele draden en windmolens onderweg.

Tijdens het vliegseizoen worden de jongen vaak te laat gelost. Met een harde wind vanachter lukt het sommige dan niet om dezelfde dag nog thuis te geraken. Met een harde oostzuidoostenwind raken ze de zee op en drinken ze brak water. De duiven die aan het zoute water drinken komen nooit meer thuis.

Tel daar de straling van allerlei zendmasten, mobiele telefoons en de luchtvervuiling van auto’s, vliegtuigen en fabrieken bij op. En er zijn ook nog steeds vandalen die met vangnetten werken in België en Franrijk of die met hagelgeweren op onze duiven jagen.

Slechts enkele jongen overleven al deze gevaren en als jaarling begint dat circus gewoon weer opnieuw. Vroeger had men dat niet zo erg als nu, toen leken alleen de slechtste duiven achter te blijven. Nu zijn de rollen omgekeerd en lijken de beste duiven als eerst verloren te gaan.

We zien bij een raar verloop zelfs overnachtduiven in het snuitje van de uitslag vallen, tussen de snelle duiven. De mindere hokken pakken plots kopduiven en hebben ’s avonds alles thuis, terwijl de betere melkers hun hok halfleeg hebben.

Ik zie hier op vluchtdagen best wat duiven overkomen met deze oostenwind. Vaak begint dat met enkele duiven, daarna kleine groepjes van vijf en dan grote groepen. Tussen al die duiven zitten dan al minuten, terwijl die op amper 150 km van mij zijn gelost.

Kopduiven onderscheiden zich snel en vliegen in kleine groepen. Juist daar slaat de roofvogel het hardst toe, is mijn theorie. Ik zie dat hier namelijk ook. Er vliegt bij mij een grote groep jongen en bij de buurman een kleiner groepje. Hij is echter veel vaker de klos met de roofvogel.

Bij een slecht vertrek blijven de mindere duiven op de losplaats hangen en die oriënteren zich op hun gemakje. De betere, getekende duiven vliegen als een kip zonder kop weg en komen vaak veel te laat uit de verkeerde richting terug op hun hok.

Team GPS

Team GPS had een supervlucht vanuit Issoudun. De twee duivinnen die de 7e in de sector wonnen tegen 3.047 duiven (kleindochter Turbo Millennium x Blue Diamond aan vaderskant) en de 10e (kleindochter Avatar x zus Super Daisy aan vaderskant) zijn toppertjes. Ze dragen 50% Embregts-Theunis bloed.

Avatar en Turbo Millennium zijn twee broers uit het Millennium koppel. De vader van Blue Diamond is daar trouwens ook een broer van.

Lex kocht er enkele jaren terug een paar uit de kwekers en heeft daar al heel wat top 10 NPO-winnaars uit gekweekt. Daar ben ik zelf natuurlijk ook blij mee.

Ik weet nog niet of het een vloek of een zegen is om bij een zuidoostenwind samen met Zeeland te worden gelost. Als daar straks ook de Zuid-Hollandse eilanden bijkomen kunnen de liefhebbers van Rayon 2-3-4 hun duiven bij ZO beter thuishouden. Al onze duiven belanden langs de kust en de verliezen hier zijn dan vaak niet te overzien.

De term ‘hitteprotocol’ ligt kennelijk al in de prullenbak. De gehele week voorspelde men een tropisch weekend, wat ook uitkwam, maar van een hitteprotocol was plots geen sprake meer. Gelukkig gaan de temperaturen naar beneden en lijkt de wind de westhoek op te zoeken, anders werd er aankomend weekend niet met jongen gespeeld.

De verduistering hier is gestopt, dus er komt wat meer tijd vrij voor de duiven en hun verzorger.

Afgelopen weekend

Witbuiks Queen redde de meubelen weer eens en won voor de zevende keer top 10 NPO. Alleen Olympic Dragon deed haar dit na. Verder heb ik nooit een duif gehad die van verschillende afstanden en windrichtingen 7x top 10 NPO heeft gewonnen.

In de vliegploeg van dit jaar zitten meerdere nazaten van de Witbuik-lijn die top 10 NPO hebben gewonnen. De overige top 10 NPO-winnaars zijn kleinkinderen van Dragon Girl.

Dit jaar heb ik ook veel jongen uit beroemde, bijgehaalde duiven gespeeld. De meeste zijn verspeeld of zitten al zonder chip in het hok. Die duiven uit superduiven vallen hier stuk voor stuk door de mand. De eigen lijnen van 30 jaar oud zijn vooralsnog het sterkst.

De duif van mijn overbuurman is een halve vreemde duif die tot nu toe wel voldoet. De vader komt van Davy Tournelle, de moeder uit Olympic Millennium. Ze won ook bij hem top 10 NPO en staat op dit moment 2e Asduif in Brabant 2000 op de midfond, achter die superduivin van Danny van de Vrede.

Ze zou normaal naar Jan Timmermans zijn gegaan als jonge duif, maar ik was vergeten haar in de mand te zetten met jongen voor Jan. Zodoende heb ik haar aan mijn buurman gegeven, die mij overal bij helpt.

Octavit

Ron Krijgsman zei erg tevreden te zijn over de Championsmix/NPO-mix en de bijproducten, met name de Octavit capsules. Hij won de 7e NPO Pau en werd tevens Grootmeester.

Hij liet me weten verbaasd te zijn dat de duiven niets hadden geleden en alweer kogelrond stonden. Dit is precies waar de werkzame stof octacosanol voor zorgt; een krachtig herstel en bijzondere prestaties, met name onder moeilijke omstandigheden. Sla de literatuur er gerust eens op na:

https://redactie.ortho.nl/bibliotheek/wp-content/uploads/sites/2/2017/01/ortho845Octacosanol.pdf

Ze hebben er wat mij betreft goed aan gedaan om de vluchten in te korten. Nu nog hopen dat ze de duiven rond 06.00u kunnen lossen.

Hier gaan 12 duiven mee op de dagfond en 14 op de midfond. Meer oude vliegduiven heb ik niet meer dit seizoen. Ik ben er nog zeven kwijt van vorige week, mijn buurman ook. Enkele van hem zijn opgegeven en zaten in Friesland.

Daar zijn al meerdere Brabantse duiven aangemeld, dus we weten waar ze zitten. Nu maar hopen dat er meer sportieve melkers zijn die de opgevangen duiven netjes aanmelden.

Een lid van de lossingscommissie, die al heel wat foutieve lossingen op zijn naam heeft, liet doorschemeren dat er amper 10 à 15% verliezen waren. Misschien op zijn hok, maar er zijn wel degelijk hokken met 25% tot zelfs 50% verliezen.

De jongen zijn deze week 3x op pad geweest en dat gaat naar alle tevredenheid. De mest is weer perfect na het adeno probleem dat een week heeft geduurd. Ze trekken er nu weer stevig aan en trainen met gemak een vol uur.

Gert-Jan de Hoogh uit Oosterhout maakte een knaluitslag op St. Vincent en liet ons weten dat hij erg tevreden is over de bijproducten, met name de Origanum Red en de Octavit capsules, die de duiven vanaf 4 dagen voor het inmanden hebben gekregen. Ook de eerste overnachtvlucht was super gegaan.