Aanstaande zaterdag vliegen wij Melun (355 km). De duiven zijn gisteren ingekorfd, dus vanavond lekker vrij. Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn; op één avond de dag- én midfond inkorven. Hiermee zou je alle helpers en onze partners een groot plezier doen.

Ik heb 36 duivinnen en 12 doffers meegegeven. Waarschijnlijk staat er een oostenwind en worden we samen met Zeeland gelost. De eerste duiven verwacht ik dan aan de kust en zo langzaamaan oostwaarts de afdeling in. Hier leggen we het normaal gesproken af tegen Rayon 1, al vallen er dit jaar overal in de afdeling vroege duiven, ondanks de overwegend oostenwind.

Mijn jonge duiven beginnen over 2 weken aan hun opleerprogramma en dat gaat hier zoals vroeger in grote stappen van 5-10-15-20-25-30 km. Verder dan 30 km komen ze niet. Ik heb een slechte rug, dus al die duiven in de mand stoppen om ze vervolgens aan het einde van de straat los te laten, laat ik liever aan een ander over.

Afgelopen week was hier sprake van een lichte adeno uitbraak, waardoor enkele jongen zijn verwijderd. Dit volgt meestal na de pokkenenting met het kwastje. Toch heb ik liever dat dan elk jaar de duiven opnieuw in de nek te moeten vaccineren. Met het kwastje is dit maar 1x in hun leven nodig.

Het ging maar om enkele duiven, dus ging ik ‘s ochtends met het zaklicht het hok in en heb ik de zieken geruimd. Uit ervaring weet ik immers dat duiven die ernstig adeno krijgen en hiervan genezen, toch nooit goede worden.

De betere duiven zitten haast altijd in hun zondagspak en lijken zelden iets te mankeren. De duiven die daar net onder hangen lijken het vaker moeilijk te hebben na een vlucht die minder verliep.

Uiteindelijk draait het maar om een handjevol goede duiven, dus waarom moeite steken in een jong dat iets mankeert? De kans dat het een goede wordt is minimaal, daarom hou ik het liever bij de vitaalste exemplaren.

Over ruim een week krijgen ze hun paratyfusenting. Alle duiven die dan niet mooi rond staan, worden verwijderd. Ze krijgen volop eten en zijn oud genoeg. Ik hou niet van die diepe en magere duiven.

Zo kweek ik ook elk jaar een ploeg zomerjongen voor enkele liefhebbers, veilingen of om het eigen kweekhok op peil te houden. Zo’n 25% daarvan selecteer ik vooraf uit, zonder te kijken naar afstamming. Waar ik niets in zie, daarmee zadel ik ook een ander niet op.

Het gaat sneller dan we denken, met de eerste midfond NPO-vlucht alweer achter de rug. Ik was wel tevreden. Tegen 12.648 duiven werd het 18-20-22-29 met 53 duiven mee, waarvan 40 in de prijzen. Toch heb ik bij de helft van de doffers hun chip afgedaan.

Hieronder enkele referenties die nog binnenkwamen:

Ben Aarts won in Brabant 2000 de 1e in het rayon en de 5e NPO met een kleindochter van Super Rossi.

Stef Bals won de 10e NPO in Brabant 2000, ook in deze duif komt Super Rossi terug.

Auke van der Deen won de 6e NPO In Oost-Brabant met een 50% Embregts-Theunis duif. Diezelfde duif won vorig jaar de 12e NPO Issoudun.

In Polen won Pawel Medrysa een week eerder de 1e, 3e en 5e tegen 5.495 duiven, allen kleinkinderen van Pure Gold. Deze week won dezelfde duif bij Pawel de 1e tegen 5.453 duiven.

Dagelijks ontvang ik best veel vragen, waaronder:

  1. Eén of twee keer per dag trainen?

Hier trainen alle duiven slechts 1x per dag.

  1. Gooien mijn jongen ook pennen, ondanks het verduisteren?

Ja, die gooien hier ook pennen. Aan de prestaties merk ik echter weinig verschil tussen duiven die een halve vleugel hebben geruid en duiven waar niet één pen uit is. Daarbij houden ze hun dekveren gewoon vast als ze verduisterd worden, ook al ruien ze zeven pennen.

  1. Toon ik de duiven?

Nee, belonen voor de vlucht doe ik niet. Wel bij thuiskomst, dan blijven ze tot de dag erna samen.

  1. Komen mijn doffers ook slechter naar huis?

Ja, dat geldt voor iedereen die totaal weduwschap speelt. In de maanden mei, juni en juli beginnen die doorgaans wel wat beter te komen, nagenoeg gelijk aan de duivinnen.

  1. Heb ik wel eens stro op de hokken gehad?

Ja, vroeger tijdens de winterkweek, maar inmiddels niet meer. Veel vitesse- en midfondspelers doen bij hun weduwnaars nog stro op de vlieghokken, om de warmte vast te houden. Zelf vind ik het een bende als je ziet hoeveel ongedierte eronder zit. Denk aan muizen, luizen en bloedluizen. Ik moet dat allemaal niet.

Vorig jaar heb ik hout-/beukensnippers geprobeerd en ook daar schrok ik van wat eronder kroop aan klein ongedierte. Vandaag de dag heb ik niets meer op de bodem liggen. Ik maak die elke dag even schoon en strooi er vervolgens een dun laagje schelpenzand op. Dit bevalt me nog het best.

Het vliegseizoen 2025 is pas net begonnen, maar toch ben ik ook al wat bezig met versterking voor 2026. Daarom ben ik deze week even op en neer gereden naar Herman Bevers uit Sint-Job-in-’t-Goor, België.

Afgelopen winter zag ik daar een prachtige duivin uit zijn 1e nationaal Asduif snelheid van vorig seizoen, die me niet losliet. Het is een laat jong, maar al wel geweldig mooi gebouwd, daarom spraken we af om er samenkweek mee te doen.

In 2015 hebben we al eens samenkweek gedaan, waar we beide goed mee waren. De duivin van het Millennium koppel bijvoorbeeld kwam uit die samenkweek.

Eenmaal bij Herman heb ik ook de kweekduiven even bekeken en daar liepen mooie exemplaren tussen. Zo leek een rechtstreekse doffer van Dirk Marien mij een erg goede kweker.

Jonge duiven

De jonge duiven moeten vanaf nu ’s ochtends verplicht even de lucht in. Ik sluit ze dan buiten, zodat ze niet naar binnen kunnen. Voor hun start het vliegseizoen de derde week van juni en daar zijn we zo weer aan.

Haast ieder jaar lopen er ook enkele luierikken tussen. Zelden groeien die uit tot goede duiven. Sterker nog, het zijn hier meestal de eerste die afvallen.

Oude duiven

Aankomende zaterdag gaan er zo’n 50 duiven mee naar Saint-Soupplets. Ze worden hier nog tot halverwege mei verduisterd.

Zwaarder voeren?

Men vraagt regelmatig of ik de duiven vanaf nu zwaarder ga voeren. Nee, ik voer nooit zwaarder, alleen vetter. Onze mengelingen zijn licht verteerbaar doordat ze relatief eiwitarm zijn, maar wel erg vetrijk.

De duiven kunnen deze vetten in hun lichaam inzetten als energiebron, wanneer nodig. Eiwitten daarentegen worden opgeslagen wanneer ze die niet verbruiken, wat zorgt voor blauw vlees. Slechte verluchting en overbevolking kunnen overigens ook daartoe leiden.

Dit is ook de reden dat ik nooit voorstander ben geweest van eiwitrijke mengelingen. Daarmee ‘vergiftig’ je je duiven als het ware in de periodes dat ze die eiwitten niet nodig hebben, maar je ze wel dagelijks via het voer toedient. Hoe vaak en hoeveel eiwit ik verstrek, bepaal ik liever zelf met behulp van de Prestavit.

Afgelopen weekend een vlucht vanuit het Franse Morlincourt of Noyon voor de Belgen.

Mijn eerste duif was op tijd en kwam weer uit het oosten, wat eigenlijk niet moet kunnen met een oostenwind. Vervolgens viel er een gat van 5 minuten en dat ben ik zeker niet gewoon. Plots vielen ze weer als appels, wat alsnog resulteerde in 41 prijzen van de 49 duiven.

Met Blue Dragon Acey won ik de 1e in het rayon tegen 4.683 duiven. In de eigen vereniging eindigde ik echter als 2e, daar ging een splijtlid er met de 1e prijs vandoor. Hij werd eveneens 1e in zijn rayon, alsook in Brabant 2000, waar ik dan weer als 3e eindigde tegen 14.245 duiven.

Vorige week vloog mijn 3e Gouden Crack tegen de draad en deze week de 1e Gouden Crack van afgelopen jaar. Met die oostenwind zitten de duiven vaak laag en als je dan aan de grens met België richting Zeeland kijkt, lopen de draden dwars over elkaar heen.

Wanneer zo elke keer mijn favorieten voor dit jaar worden uitgeschakeld, wordt het op een gegeven moment toch moeilijk. Ik ben tenslotte niet iemand die 150 oude duiven inkorft.

Hopelijk wordt Blue Dragon Acey net zo goed als haar tante Dragon Girl, die 5x de 1e prijs in het rayon won. Dit moeten we maar afwachten.

Referenties

De gebr. van Belzen lijken het lek boven te hebben. Ze waren hier 2 weken terug met enkele duiven, die niet helemaal fris waren. Met enkele tips naar huis wisten ze nu dus de gehele afdeling Zeeland te verschalken met de 1e en 2e prijs tegen 10.312 duiven. Hun tweede, die tegelijkertijd arriveerde, is een 50% Embregts-Theunis duif.

In Polen hadden ze ook de aftrap van het nieuwe vliegseizoen en daar won een kleinkind van Pure Gold meteen de 1e prijs tegen dik 5.000 duiven.