Eerste training

De oude duiven hebben hun eerste training van 30 km gehad. Als het weer het toelaat gaan ze met alle trainingsvluchten mee. Normaal doe ik dit niet, maar de dagfond begint op 24 mei en de eerste drie vluchten zijn meteen het zwaarst. Daarbij gaan ze hier elke week mee en tussen de dagfond zijn ook nog de 450 km vluchten, dus het is bijna elk weekend 6+ uur vliegen.

Wil je met zo’n programma wekelijks aan kop vliegen, dan moeten je duiven super worden verzorgd en goed worden opgevangen na iedere vlucht. Hiervoor zijn de juiste vitaminen, eiwitten (Prestavit) en vetten (NPO-mix) onmisbaar!

Ik wil dat ze goed zijn ingevlogen voor de eerste dagfondvlucht, daarom traint alles hier maar 1x per dag. Als ze goed zijn ingevlogen, gaan ze alleen op maandag, dinsdag en woensdag een uur los. Ik denk dat je het zo wel een heel seizoen kunt rekken. Duiven die tweemaal daags trainen en waarmee men ook nog rijdt, halen het einde van het seizoen niet.

De duiven moeten nu kogelrond staan. Als ze te scherp aan het seizoen beginnen, krijg je dat er niet meer aan als het de eerste weken geregeld kopwind is. Ze moeten nu ook kerngezond zijn om in conditie te kunnen komen. Als je nu al achterop raakt, kom je er niet gemakkelijk meer bij. Vandaar dat de start van het seizoen voor een allround speler zo belangrijk is.

Jonge duiven

De jonge duiven doen het erg goed. Ik speen wekelijks bij, dus er zit inmiddels toch een forse ploeg. Hier worden ze direct na het spenen gevaccineerd met rota/PMV en in een later stadium doet de dierenarts nog de verplichte PMV-enting.

Ze krijgen om de dag Naturaline met look in het water en dagelijks Origanum Red en Champions Mineralenmix over het voer. Tweemaal per week doe ik daar nog een schepje Prestavit bij.

Verder geen preventieve kuurtjes hier. Wie zich niet gezond kan houden, vertrekt gewoon. Zo’n 4 weken voor aanvang van het seizoen ga ik – net als bij de oude duiven – om een uitgebreide controle. Mankeren ze niets, dan doe ik ook niets.

Dit jaar geen bodembedekking, want ik ben toch niet zo overtuigd van de beukensnippers die je overal mee naartoe sleept. Daarbij liep alles vol met kleine beestjes onder die snippers. Misschien dat ik daarom de luis slecht van de duiven kreeg vorig jaar.

Ik schraap nu liever eenmaal daags alle hokken. Ik heb een schraper aan een lange steel vastgemaakt en daarmee is dit een fluitje van een cent. Na het schrapen van de vloer strooi ik er wat nieuw schelpenzand over en klaar is Kees.