Dagfond

Zelf ben ik wel een liefhebber van de dagfond. Tegelijkertijd zijn het vluchten die in één keer je hele hok kunnen afbreken. Zorg dus dat je enkel duiven zet die hier geschikt voor zijn. Dit weet ik uit ervaring, want ik heb er al meerdere midfondtoppers op verspeeld.

Het verschil tussen 1100 en 1500mpm dagfond vluchten is groot. Slechte duiven raak je niet snel kwijt, want die doseren in hun vlieggedrag en keren dagen later nog terug. Een goede duif geeft vanaf het begin vol gas. Het ligt vervolgens aan de kwaliteit en de voeding hoe lang ‘ie dit kan volhouden.

Vaak zitten de toppers die verloren gingen op de dagfond maar enkele kilometers van huis. Als de tank leeg is, is het gewoonweg gedaan. Die laatste kilometers zijn er dan net een paar teveel. Vandaar dat ik mijn duiven altijd volprop met vetten (NPO-mix) en eiwitten (Octavit) in de week van inkorven.

Goede duiven die huiswaarts keren, maar te diep zijn gegaan, zetten vaak een slechte broekpen voor de rest van hun leven. Niet te vergelijken met getekende pennen, want dan is er teveel geknoeid met medicatie, vooral bij warm weer. Met hoge temperaturen kun je het vaak beter houden bij Naturaline, Tollyamin Forte of Belgasol.

Bij de oude duiven is het eerste slachtoffer gevallen door een roofvogelaanval. Hij is ergens tegenaan gevlogen en heeft de vleugel uit de kom. Zoiets herstelt nooit meer. Hij won als jong meermaals 1:100 met een 3e NPO Châteaudun en een 16e NPO Pont-Sainte-Maxence. Hij komt uit een topkoppel en verhuist daarom vroegtijdig naar de kweek.