27 jan Top 100
Ik werd gebeld voor een bon voor de top 100 beste liefhebbers. Die mannen staan voor een zware taak, want hoe bepaal je wie daarvoor in aanmerking komt? Is dat bijvoorbeeld over alle vluchten of per categorie?
Allround over alle vluchten is Verkerk de beste, lijkt me, maar houdt men bijvoorbeeld ook rekening met de aantallen duiven waarmee Bas speelt en die hij bezit?
De top 10 beste liefhebbers benoemen is al lastig, maar de top 100, dat zit nog dichter bij elkaar. Men dreigt al snel veel namen te vergeten die beter spelen dan die in de top 100, maar er niet in voorkomen.
En wat te doen met een liefhebber die met 10 duiven mee top 10 NPO wint? De liefhebber met 100 duiven mee zou in verhouding de gehele top 10 NPO moeten winnen om ‘hetzelfde’ te presteren.
De concurrentie waartegen je speelt verschilt ook per afdeling. Kijk bijvoorbeeld maar in wat voor tijdsverschil de duiven 1:100 vallen. In de ene afdeling duurt dat enkele minuten, in de andere tientallen minuten, ook al is de vlucht op dezelfde dag met nagenoeg dezelfde afstand.
Gaat men af op naamsbekendheid? Dan wint degene die het geliefdst is bij de schrijvers. Misschien kijkt men wel naar degene waar de meeste referenties vandaan komen? In dat geval wint de professional, die verkoopt immers de meeste duiven om zijn bedrijf draaiende te houden.
Dan is er nog een categorie liefhebbers met meerdere hokverzorgers in dienst. Ook dat is appels met peren vergelijken. Kortom, een zware taak als je het mij vraagt!
Zo vroeg een reporter mij om iets over mezelf te schrijven. Dit doe ik niet graag. Voor mijn prestaties heb ik hem naar Google verwezen, daar vind je tal van reportages die in de afgelopen jaren over ons hok zijn gemaakt.
Dit is toch al niet zo spannend, want mijn manier van duivenhouden is in grote lijnen al 30 jaar hetzelfde. Dit geldt onder meer voor het voer, de begeleiding en het openstaan van de hokken en plafonds.
Wat de stamduiven betreft zijn het al meer dan 25 jaar de Witbuik en Rocket lijnen die de boventoon voeren. Verder verander ik zoals gezegd nooit van systeem en waai ik zeker niet met alle winden mee.
Zo kom ik af en toe nog wel eens bij andere liefhebbers op de hokken, maar bij lange na niet zo vaak als vroeger. Aan de duiven kan ik al snel zien en voelen wat er wordt gevoerd. De duiven die het goedkopere 4-seizoenenvoer krijgen, haal je er zo uit.
Ik zag dit bij verschillende snelheidsspelers, die werken van oudsher veel met gerst en grote gele maïs. Dit kan prima op de snelheid, maar speel je de duiven allround en elke week, dan zal je die echt een betere kwaliteit voer moeten voorschotelen.
Enkel in het vliegseizoen een goede mengeling geven is ook niet slim, het kwaad is dan al geschied. Duiven moeten in de rui namelijk hun nieuwe verenkleed aantrekken. Daarbij is het voor hun systeem en ingewanden beter om niet te vaak van mengeling te wisselen.
Tenslotte bestaan granen en zaden uit verschillende gradaties. Sommige tarwe bijvoorbeeld is erg grof en beter geschikt als veevoer. Dit geldt ook voor bepaalde soorten maïs. In alle duurdere mengelingen van de diverse firma’s zitten doorgaans de beste gradaties granen en zaden. Uiteraard kan een goedkope zak niet diezelfde kwaliteit bevatten.
Wil je bij de top horen, in welke sport dan ook, dan zal je je professioneel moeten gedragen. Voor de professional is niets teveel gevraagd, hij/zij heeft alles over voor de sport. Vroeg opstaan om te trainen, gezond leven, voldoende rusten en je goed laten begeleiden door een voedingsdeskundige. En dan is aan de top geraken nog altijd makkelijker dan er blijven.
Ik ken genoeg liefhebbers ouder dan 80 jaar met enkele duiven waarbij geen moeite teveel is. Zij staan vroeg op en verzorgen hun duiven perfect. Ze steken die na de vlucht zelfs in een warm bad en reinigen hun pootjes.
Daartegenover heb je ook de categorie liefhebbers waarbij de muizen hun dagelijkse baantjes trekken in de drinkpot. Men geeft het goedkoopst mogelijke voer en speelt op de droge mestmethode, ondanks dat men over amper 20 duifjes beschikt. Dat ze amper op de uitslag voorkomen kan je wel raden, maar dat zij de betere spelers verdenken van allerlei dopinggebruik en dat ook openlijk verkondigen, is vaak een gebrek aan verstand.
Ik heb al meerdere liefhebbers omhoog geholpen, vaak gratis en voor niets. Uiteindelijk ging een deel daarvan jongen uit die duiven verkopen of uitdelen aan Jan en alleman. Zelf investeer ik elk jaar heel veel geld in duiven. Als anderen die vervolgens verkopen om er financieel beter van te worden of erger nog, uitdelen, dan is de liefde bij mij snel over. Ik zal het niet snel laten merken, maar duiven of advies geven is dan zeker voorbij. Ook dat is jammer genoeg een gebrek aan verstand bij dat type liefhebbers.
Zo probeer ik ook liefhebbers met raad en daad bij te staan, bijvoorbeeld hoe hun hok te verbeteren zodat het beter kan gaan. Soms zelfs hun duiven aan een selectie onderwerpen. Als ik vervolgens doorkrijg dat ze nog 20 anderen om raad en daad vragen, houdt het bij mij op. Daar steek ik mijn kostbare vrije tijd en energie niet meer in.
Zo werd ik ook al verschillende keren benaderd om ergens de duiven te koppelen. Enkele dagen later kwam ik erachter dat men alle koppels toch maar anders had gezet. Prima natuurlijk, maar val mij er dan alsjeblieft niet eerst mee lastig. Ik heb wel meer te doen.
In de winter ben ik relatief gemakkelijk wat verzorgen betreft, maar in het vliegseizoen gebeurt alles met 100% precisie. Met een mentaliteit van 99% ga je er dan namelijk niet komen!