16 dec Bonnenverkoop
De bonnenverkoop voor het restaureren van het dak van ons clubgebouw kende een geweldige opbrengst. Hier kwam nog bij dat een topliefhebber in Nederland een groot bedrag heeft geschonken, waar we natuurlijk erg dankbaar voor zijn.
De kweek verloopt goed hier, alle 24 koppels waren bevrucht. Eén is inmiddels door een verkeerd vliegende duivin gesneuveld. Die dingen gebeuren nu eenmaal, daar doe je niets aan.
Zoals gezegd wil ik minder duiven, want alles wordt alsmaar duurder. De vracht zal omhoog gaan, alsook de prijs van grondstoffen zoals grit en roodsteen. Daarbij heeft de Nederlandse overheid besloten dat onder andere al het duivenvoer en bijproducten vanaf 1 januari 2025 aan hoog tarief moeten worden belast. Dat wil zeggen 21% btw, waar dit nu 9% is. Kortom, een stijging van 12% op haast alles wat je je duiven te eten/drinken geeft.
Ik wil zelf geen concessies doen in de manier waarop ik mijn duiven verzorg. Ik wil hetzelfde voer en dezelfde bijproducten blijven geven, en houd om die reden dus gewoon maar wat minder duiven. Dit leidt vaak ook tot meer gemak, kwaliteit en dus plezier.
Als je ook de lange vluchten speelt, hebben je duiven wel degelijk goede producten nodig voor hun herstel. Toch zeker als ze elke week de mand in gaan. Ik kom wel eens bij Verkerk en ook Bas geeft bijproducten, in tegenstelling tot wat iemand anders beweert. Welke moet hij zelf maar vertellen, maar hij heeft bijvoorbeeld zijn eigen emmer op de markt gebracht en ook pikpotten, pikkoeken en tovo zijn hem niet vreemd.
Bij bijproducten die meerdere topspelers geven denk ik bijvoorbeeld aan tovo, P40, eivoer, probiotica, eiwitten, elektrolyten, zuren, oliën, vitaminen, mineralen, gele druppels, kattenbrokken, noem maar op. Niet te verwarren met medicatie, dus!!!
De regering gaat met deze btw-verhoging bijdragen aan een verdere terugloop van duivensport in Nederland. Als men het bedrijfsleven aanpakt, oké, maar nu treft het de particulier die alles van zijn pensioen of gezinsinkomen moet betalen. Dit kan veel dierenwinkels, met name aan de grens met België en Duitsland, de kop gaan kosten. Zoals zo vaak komt men daar pas achteraf achter, wanneer de gevolgen niet meer terug te draaien zijn.