Tegengas

De vliegduiven zijn hun laatste pennen aan het stoten. De pluimen hebben plaatsgemaakt voor dons, wat betekent dat de rui erop zit.

Ze worden in het nieuwe jaar zodanig gekoppeld dat de tweede leg van de kwekers onder de vliegduiven kan. De kwekers krijgen vervolgens een nieuwe partner. Ik heb twee hokken van 12 koppels, dus de duivinnen gaan dan van het ene naar het andere hok.

Het wordt wel even een dingetje om de duivinnen in hun nieuwe en juiste bak te krijgen, maar dat is niet anders. Zoals ik eerder schreef bestaat de duivensport uit vooruitkijken en plannen maken.

We moeten de komende jaren extra van onze mooie sport genieten, want men probeert deze langs alle kanten te ondermijnen. Hier wil men nieuwe trailers kopen voor een toekomstbestendige duivensport, maar hoe lang we daar gebruik van kunnen maken, is een kwestie van afwachten.

Het is er de laatste 20 jaar niet beter op geworden. Dat leden afvallen door stoppen of overlijden, daar hebben we geen grip op. Wel kunnen we de duivensport zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dit lukt echter niet als men de oren laat hangen naar allerlei partijen.

Ik weet niet of het slim is om je geld te besteden aan peperdure onderzoeken, die deze partijen juist in de kaart kunnen spelen. Want ja, er zijn nu eenmaal verliezen. Het overtuigen van instanties die slechts één richting op willen, zal niet meevallen.

Mijns inziens moet je juist tegengas geven en meer inzetten op het culturele aspect van duivensport. Er zijn voorbeelden genoeg van vroegere jaren met mooie vluchten in binnen- en buitenland.

Middels (promotie)filmpjes zoals die van Orléans kan je eveneens bewijzen dat we goed met onze duiven omgaan. Ook tonen ze het plezier en de verbroedering die duivensport met zich meebrengt.

Over de verliezen nog dit. Vroeger waren die er ook, maar nu klaagt men steen en been op sociale media, terwijl de vluchten nog niet eens afgelopen zijn. In de dagen erna keren er vaak nog een hele hoop duiven terug.

Tenslotte sneuvelen veel postduiven in de natuur en buiten onze schuld. Denk aan roofvogels, draden, windmolens, stralingen of zelfs beschietingen door Franse jagers. Mocht je toch kiezen voor een overtuigend rapport, wijd daar dan ook een hoofdstuk aan.