25 nov Ieder zijn mening
Ik ben benieuwd wat 2025 ons zal brengen. Het conceptvliegprogramma ziet er in ieder geval niet veelbelovend uit. Slechts 9 jonge duivenvluchten rond de kerktoren, maar wel 10 overnachtkansen.
Het wordt weer eens duidelijk waar de voorkeur ligt van de makers van het programma, terwijl in voorgaande jaren al die enquêtes hebben aangegeven dat het jonge duivenspel boven de 400 km wel degelijk leeft onder de leden.
Ieder zijn spel, daarom heb ik absoluut geen moeite met 10 of 14 overnachtvluchten. Er zijn echter ook genoeg liefhebbers die alleen met jonge duiven kunnen spelen, bijvoorbeeld door werk of het onderhouden van een jong gezin.
Aangezien we allemaal hetzelfde lidgeld betalen, lijkt het me logisch dat iedereen recht heeft op een mooi spel in de discipline die hij/zij graag speelt. Het jonge duivenprogramma wordt nu echter opgezet als een soort opleerprogramma voor de overnachtspeler.
De populariteit van het jonge duivenspel zien we onder andere terug aan de enorme aantallen duiven aan de start. Daarmee wordt tevens het vrachtgeld voor de verdere vluchten betaald, waar dat vaak niet uit kan.
We weten al meer dan 20 jaar dat de meeste verliezen van jonge duiven op de eerste vluchten plaatsvinden. En nee, dat ligt niet alleen aan ‘omstandigheden’. Wij mensen maken ook wel eens fouten, bijvoorbeeld in de voorbereiding of met lossingsadvies.
Ik zou zeggen halverwege juni starten met korte opleermogelijkheden. Korf de duiven ook enkele keren een dag eerder in, zodat ze al vroeg leren drinken en wennen aan twee nachten mand. Los ze vervolgens op circa 50 km, dat kan zeker geen kwaad. Ik heb hier geen onderzoek van € 100.000,- voor nodig, de feiten spreken immers al jaren voor zich.
Verder enkele keren boven de 350 en 400 km lossen. Zo doen ze een schat aan ervaring op die ze later in hun leven hard nodig hebben. Nu verliezen we massaal jaarlingen boven de 300 km in het programmaspel. Men stopt dit in de doofpot, maar het is wel degelijk realiteit.
Zo was een flexibel programma ook beter geweest. Ik denk dan aan de eerste week van april starten en het derde weekend van september stoppen, met enkele aftrekvluchten per categorie. Zo heb je wat bewegingsruimte voor onvoorziene zaken zoals vogelgriep, extreme hitte, of simpelweg een weekje rust voor de duiven en/of jezelf en je gezin.
Van mij mogen ze dan de taartvlucht om de keizersbaard laten vervallen, die hebben wij hier nooit gehad. Je houdt daarmee ook meer duiven op het jonge duivenspel of de nalijn.
De massa-inkorver wordt nog steeds niet aangepakt, volgens mij. Men lijkt bij het standpunt van 150 oude en 250 jonge duiven te blijven. In de gebieden waar men tegen deze massa inkorvers speelt, dalen de ledenaantallen aanzienlijk. Toch lijkt dit niet of nauwelijks een issue te zijn voor het dagelijkse bestuur.
Al met al wordt het in Nederland alleen maar minder, want bij alle disciplines één vlucht eraf. We krabben straks driekwart van het jaar het hok voor slechts een paar maanden spel. Hoe bevorderlijk is dat dan voor de duivensport, vraag ik me wel eens af.
We lopen inmiddels een halve eeuw achter op België als ik de vluchten zie die zij hun liefhebbers aanbieden. Maar goed, ik zal het wel niet goed begrijpen. Hier enkel jip-en-janneketaal, maar dat wordt door de meeste duivenliefhebbers tenminste wel begrepen.