07 nov Rui bijna klaar
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met de rui. De vliegduiven staan gemiddeld nog op 2 à 3 pennen en beginnen er langzaamaan beter uit te zien. Zij mogen nu om de dag naar buiten en kunnen terug naar binnen wanneer ze dat willen.
Alle ramen en plafonds staan altijd open en zijn voorzien van nertsengaas. Hier geen windbreekgaas meer op de hokken.
Ik krijg veel vragen uit binnen- en buitenland over de voeding en de begeleiding. Ik geef al jarenlang hetzelfde voer, namelijk 80% Championsmix + 20% NPO-mix. Daaroverheen gaat elke dag Champions Mineralenmix + Origanum Red. Tweemaal per week voeg ik daar nog een maatschepje Prestavit aan toe.
Ik verander niets aan mijn systeem, zo gaat het hier dus 12 maanden per jaar. Heel wat nationale winnaars op alle afstanden doen het inmiddels op dezelfde manier. Natuurlijk zijn goede duiven de eerste vereiste, gevolgd door een goede verzorging.
Momenteel krijgen ze eens per 2 dagen ander drinken en eens per 3 dagen maak ik de hokken schoon. Verder eenmaal per week een bad en tot het kweekseizoen begint eenmaal daags eten (tijdens en na de kweek tweemaal daags en dan gaan de Origanum Red en Prestavit alleen ‘s ochtends over het voer).
P40, eivoer, tovo of iets dergelijks is niet nodig voor een goede, gezonde opkweek van de jongen. Wel gooi ik tijdens de kweek nog een halve schep gemengd grit extra bij de schep Champions Mineralenmix.
Ze hebben nu 2 dagen Sedochol in het water, opgevolgd door 2 dagen Naturaline met extra look. In het kweekseizoen wordt dat 2 dagen Naturaline met extra look, dan 2 dagen schoon water en dan weer 2 dagen Naturaline met extra look. Dit gaat helemaal door tot september, dan komt als de rui begint de Sedochol weer in plaats van de 2 dagen schoon water.
Op de jaarlijkse paratyfuskuur- en enting na zijn de kweekduiven niet gekuurd. Tegen pokken krijgen mijn duiven alleen in hun geboortejaar een enting met het kwastje, nadien nooit meer iets.
De mest was oké, zei De Weerd. Er ligt ook nog wat mest ter controle bij Schroeder. Twee weten immers meer dan één. De Weerd vond geen tricho, wormen of coccidiose, dus blijf ik overal vanaf.
Tijdens de kweek ga ik nog eens met zes duiven op controle. Mochten ze dan wel iets vinden, dan krijgen ze een week B.S.. Ook als er eitjes of jongen liggen, daar kijk ik niet naar. Maar nogmaals, alleen áls ze iets vinden. Hier geen blinde kuren. Idem bij de vliegduiven.