Hoe te koppelen?

Binnenkort wagen we ons weer aan een nieuw kweekseizoen. De vraag is natuurlijk welke doffer tegen welke duivin.

Bij mij zitten 24 kweekkoppels klaar. Deels bewezen vlieg- en kwekers, deels zomerjongen geselecteerd uit mijn beste kweekduiven.

Hier raakt alles elkaar wel ergens, maar daar heb ik weinig moeite mee. Vroeger had ik dat wel met inteelt vader, dochter, moeder, zoon of broer x zus. Het keerpunt was mijn experiment in 2021, toen ik de beste kinderen van Super Rossi onderling paarde.

Van die zeven inteeltjongen werden er vier uitgeselecteerd wegens teveel zichtbare inteelt. De overige drie hebben allen top 10 NPO-winnaars voortgebracht. De moeder van de 2e nationaal Asduif PIPA Rankings van de gebr. van Belzen komt ook uit zo’n inteeltproduct. Eén van die drie noem ik New Super Rossi, omdat hij in mijn ogen zijn opvolger wordt.

Verder maakt het eigenlijk weinig uit wie ik tegen wie zet, want zoals gezegd raken ze elkaar overal wel ergens. Het is dat ik geen broer x zus koppelingen wil, anders zou ik gewoon de deur open kunnen trekken en de duiven het zelf uit laten zoeken.

Zo kweekte ik Pure Gold – tweevoudig 1e nationaal Asduif – uit een bewezen kweker en een laat september jong. Ik zette die kweekdoffer enkele weken op rust in een hok waar enkele laatjes zaten en daar werd Pure Gold geboren. Ook Witbuik van 1997 – waarvan ik dacht dat hij niet meer bevruchtte – zat in een hok met enkele laatjes en daar kwam Young Witbuik uit voort. Het was hem dus toch gelukt om te bevruchten.

De duivin van het Millennium koppel had ik het eerste jaar als voedster zitten, omdat het een zomerjong was. De doffer van het Millennium koppel wilde niet aanparen, dus besloot ik er dat zomerjong bij te laten. Het Millennium koppel was geboren.

Kortom, als de duiven over voldoende kwaliteit beschikken, maakt de koppeling op zich weinig uit.

Mijn duiven zijn vrij uniform qua formaat. Een doffer is hier makkelijk van een duivin te onderscheiden, dus compenseren is niet nodig. Ik vind duiven die je moet compenseren in de kweek überhaupt niet de moeite waard om door te houden. Mijns inziens kan je die beter verwijderen.

Een aangeschafte duif moet goed in elkaar zitten en zacht gepluimd zijn. Topduiven op aangeschafte duiven zetten doe ik niet meer, want als je aanschaf niets waard blijkt te zijn, heb je van je topduif ook niets. Ervaring heeft mij geleerd dat je beter een zomerjong uit je beste daartegen kunt koppelen.

Zoals gezegd heb ik goede kwekers gehad die nooit hebben gevlogen. Ook onbevlogen zomerjongen tegen elkaar hebben hier vaak goed gekweekt. Twee bevlogen duiven op elkaar om met de jongen te vliegen is hier vaak minder. Wel waren die jongen vaak goede kwekers nadien. Uit ervaring lijkt het me beter om een bevlogen duif te koppelen aan een zomerjong.

Bonnen

Voor wie er wat aan denkt te hebben; er staat nog een bon van mij op TopPigeons en op de website van RCC Roosendaal ten bate van de rolstoelbus.