Zachte duiven

Veel mensen die hier kwamen waren verbaasd over de zachtheid van de pluim van onze duiven. Ik hou van goed gepluimde duiven en zeker niet van duiven met een droge pluim. Dit is zelfs één van de vereisten waarop ik selecteer.

Mijn duiven krijgen 365 dagen per jaar een eetlepel Origanum Red op 1 kg voer en 2x per week een schep Prestavit. Dit zorgt voor die zachtheid van de pluim, samen met onze veelzijdige voeding. Met een te arme ruimengeling ga je dit zeker niet bereiken. De Origanum Red draagt tevens bij aan een gezonde darmflora, wat je terugziet aan de vaste mestbolletjes.

Kweekduiven

De kweekduiven kregen voor het laatst in maart vier dagen B.S. en hebben na hun derde ronde niets meer gekregen. Ik was dus wel benieuwd hoe het erbij stond en ging afgelopen week op controle. Ze mankeerden niets en zijn dus klaar voor een nieuw kweekseizoen.

Dit jaar koppel ik de 24 kweekkoppels begin december. In voorgaande jaren deed ik dit op 26 november, maar je hebt altijd van die vroege leggers, vandaar ditmaal een week later.

De kwekers brengen zelf hun eerste ronde groot, de tweede leg probeer ik de vliegers op te laten brengen. De kwekers worden vervolgens opnieuw gekoppeld en brengen nog een ronde groot. Veelvuldig verleggen doe ik niet meer, vandaar ook geen voedsterduiven meer.

Ik denk dat de jongen kwalitatief beter zijn wanneer ze die zelf grootbrengen. Het is ook beter voor de kweekduivinnen, want die gaan zo langer mee.

Ik kweek geen grote aantallen jongen meer, alleen nog uit duiven die het in zich hebben om in het grootste verband vroeg te vliegen. Hoe meer je er kweekt, hoe meer je er verspeelt. Beter lijkt het me dus om minder duiven op de hokken te houden, dan verspeel je er ook minder.

Zo had ik tien kweekboxen waarin de duiven elkaar van alle kanten konden zien. Dit zijn er nu nog maar vier voor de testduiven van mijn Chinese vriend.

De eigen kwekers zitten nu gewoon in één van de twee kweekhokken van twaalf bakken. Zij moeten vrij in en uit kunnen bewegen, vind ik. Zo zitten de duiven hier 95% van de dag en soms ook ‘s nachts in de buitenren, terwijl ze ook gewoon naar binnen kunnen. Kennelijk zitten ze dus graag buiten.

Vliegduiven

Het raam van het vlieghok staat ook dag en nacht open. Je moet je duiven nu afharden, daar pluk je in het voorjaar de vruchten van. Het fijnstof kan zo ook gemakkelijker het hok verlaten door de tocht die ontstaat. Duiven zijn tenslotte geen watjes, dat maken we er zelf van.

Dit jaar heb ik minder streng geselecteerd dan normaal, want het was een bijzonder gemakkelijk seizoen met meestal de wind uit het westzuidwesten. Om die reden heb ik ook bijna alle oude duiven van het vlieghok genomen en daar meer jaarlingen dan anders voor teruggeplaatst.

Voor het vliegen begint zie ik wel wie een chipring om krijgt en wie niet. Ik verwijder duiven gewoon tijdens het vliegseizoen, daar heb ik nooit naar gekeken.

Vroeger had ik 18 weduwnaars en na enkele vluchten waren er nog maar zes over, die zich wél alle zes regelmatig per honderdtal klasseerden. Ik geloof daarom niet in ‘sfeer uit het hok halen’. Van slechte duiven kan je maar beter zo snel mogelijk af zijn, de betere die overblijven zullen zo sneller hun topconditie vinden.

In het totale weduwschapsspel blijven er altijd wel duiven weg, waarbij de vrijgekomen duif een nieuwe partner moet zoeken met vaak goede resultaten als gevolg.