Verschil van mening

Een ieder beleeft de duivensport op zijn of haar eigen manier en dat is maar goed ook.

Paratyfus

Zo verschillen bijvoorbeeld de meningen over wel/niet kuren of enten tegen paratyfus. Zelf doe ik beide al jaren. Ik wissel wel steeds de kuur en entstof af. Vorig jaar kregen ze 10 dagen Baytril – dat doe ik eens per 3 à 4 jaar – en de kippenentstof tegen paratyfus van Patrick Derycke. Dit jaar Cona Paratyphus van Norbert Peeters, inclusief zijn enting.

Na deze kuur keerden de duiven terug in schoongespoten hokken. Dit schoonspuiten doe ik ook eens in de 3 jaar. In de tussenliggende jaren spuit ik de hokken alleen nat met wat Virkon S (na de kuur).

Duiven bijhalen

Jan en ik halen elk jaar enkele duiven bij. Vorig jaar kochten we samen tien late jongen van verschillende liefhebbers, uit duiven die nationaal of NPO hadden gewonnen. Deze laatjes groeiden uit bij Jan en hebben we vorige week eens bekeken. Eén lijkt te voldoen om wat jongen van te kweken, de rest wordt verwijderd. Zo moeilijk kan bijhalen dus zijn.

Liever haal ik zomerjongen die ik eerst in de hand kan nemen. Zo mag ik elk jaar uit enkele duiven van mijn Chinese vriend kweken, die hij voornamelijk bij Verkerk koopt. Ook daarvoor geldt dat ze me wel 100% moeten aanstaan, wil ik daar mijn beste duiven tegen zetten. En ook dan geldt dat succes niet gegarandeerd is.

Kortom, duiven bijhalen is niet altijd een win-winsituatie, maar je moet nu eenmaal af en toe wat anders inbrengen.

Dan nog het vraagstuk of er in België betere duiven zitten dan in Nederland. Vroeger dacht ik stellig van wel, maar na honderden Belgische duiven te hebben gehaald in de laatste 30 jaar, ben ik van mening dat ze niet per definitie beter zijn dan Nederlandse duiven.

Ook vorig jaar werden er nog acht duiven gehaald bij Belgische tophokken, uit nationale Asduiven of winnaars. Niet één daarvan heeft reeds voldaan, niet bij mij en niet bij Jan. We testen ze namelijk op twee plaatsen. Ik weet ook wel dat de meeste duiven 2 jaar nodig hebben om zich te kunnen bewijzen op de kweek, daarom wordt pas volgend jaar een eindoordeel geveld.

Ook ik kweek 90% mindere duiven, dat is overal zo. Op een veilingsite enkele jaren oude duiven kopen van topliefhebbers, doe je dan ook beter niet. Die zijn al getest en te licht bevonden. Vroeger belandden die bij de poelier, vandaag de dag zijn het statiegeldduiven.

Hier verdwijnen die aangekochte duiven overigens wel altijd naar de poelier, want wat voor ons niet goed is, is dat ook voor een ander niet.

Mijns inziens koop je beter jonge duiven, want daarvan weet de liefhebber nog niet of het een goede is of niet. Uiteindelijk zijn het natuurlijk loten uit een loterij.

Prijsuitreikingen

Eerdaags beginnen de prijsuitreikingen weer. Zelf ben ik daar meestal niet bij. Deels vanwege mijn rug natuurlijk, maar ook omdat ik mijn hobby vooral aan huis beleef en daar 6 maanden zeer intensief mee bezig ben. Alles moet dan wijken. Om vervolgens ook nog de winteravonden op te offeren, is voor mij en het gezin wat te gek.

Voeding

Wat de voeding van onze duiven betreft heb ik al decennialang een afwijkende mening. Ik geloof namelijk niet in verschillende jaargetijden mengelingen. Meerdere tophokken niet, overigens. Leveranciers met meer dan twee soorten voer kan ik niet serieus nemen, want als ik vraag welke daarvan de beste is, zeggen ze eigenlijk dat al hun andere soorten minder zijn.

Ik geloof ook niet in lichte mengelingen. Hier krijgen de duiven volop te eten. Onze mengeling is vetrijk, maar niet zo zwaar als een eiwitrijke mengeling. Mijn duiven zijn altijd perfect op gewicht, ondanks de min of meer volle bakmethode. De zwaardere types selecteren zich in de loop der jaren vanzelf uit. Ik heb namelijk zelden goede plofduiven gezien.

Verder hou ik geen enkele duif op de honger, niet in de winter en niet in de zomer. Toch luisteren mijn duiven goed en komen ze vanzelf binnen. Dit heeft te maken met conditioneren.

Tenslotte heb ik een hekel aan bange duiven. Ik pak ze haast nooit, want daar zie ik het nut niet van in. Tenzij er iets aan mankeert natuurlijk, maar dan is het meestal ook gelijk de laatste keer dat ik ze pak.