Wisselvallig

Het wisselvallige weer lijkt ons tot het einde van het seizoen in zijn greep te houden. Ik hoop dat de jonge duiven op zaterdag worden gelost, maar ik vrees dat het voor de zesde keer dit jaar een zondagsvlucht wordt.

De oude duiven haspelen de laatste twee nalijn vluchten af, vervolgens krijgen ze een tiendaagse paratyfuskuur plus een enting. Daarna krijgen ze om de dag Sedochol of Naturaline tot aan het einde van de ruiperiode.

Verder natuurlijk elke dag de basismengeling (80% Championsmix en 20% NPO-mix), Origanum Red, Champions Mineralenmix en tweemaal per week Prestavit (of Octavit tot de pot leeg is). Op deze manier komen ze hier al jaren perfect door de rui.

Ik heb nooit in vierseizoenen- of ruimengelingen geloofd. Vaak zijn die te arm en worden daarin te goedkope granen gebruikt, wat de aanleg voor een perfect verenkleed in de weg staat.

Een leek heeft het vaak niet door, maar elke topliefhebber merkt en voelt aan de pluim van een duif hoe het erbij staat en of ze goed verzorgd zijn of niet. Vandaar dat het beter is om minder duiven te houden en die kleinere groep juist perfect te verzorgen.

De jonge duiven mogen eerst uitruien voor de definitieve selectie plaatsvindt. De oude duiven zijn al zo goed als geselecteerd op de wedvluchten. De planning is 24 kweekkoppels en 20 vliegdoffers gepaard met 40 vliegduivinnen.

Volgend seizoen wordt hier alleen met duivinnen gespeeld. Ik wil geen slaaf zijn van de duiven en ook mijn rug laat grotere aantallen duiven niet meer toe. Zo verwacht ik zo’n 120 jongen te gaan kweken, in de hoop er met 80 te kunnen starten.

Gebr. van Belzen

De Gebr. van Belzen wonnen in hun debuutjaar met de jonge duiven 20x top 10 in Afdeling Zeeland (jonge duivenvluchten + natour). Soms stonden ze uit principe niet op de uitslag, maar de duiven waren er wel.

Ik ben daar enkele keren geweest en de duiven worden er perfect verzorgd. Het ontbreekt ze nergens aan. Men vindt daar geen schuwe duiven en het hok wordt van binnen en buiten perfect onderhouden.

Tevens kan het hok gestuurd worden naar de omstandigheden wat verluchting of verduistering betreft. Kortom, er werd overal goed over nagedacht, voordat ze definitief startten.